1.000 de tineri doljeni, beneficiari ai programului „Primul student în familie“
Programul a luat un avânt uriaș. Bugetul alocat inițial a fost dublat
Guvernul PSD investește în viitorul României, investește în tineri. Creșterea accesului la învățământul universitar pentru tinerii care provin din medii defavorizate reprezintă una dintre prioritățile pe care este construit Programul de Guvernare al Partidului Social Democrat pentru următorii patru ani.
Nu mai puțin de 1.000 de tineri din Dolj vor beneficia de sprijin financiar prin programul „Primul student în familie“. Ponderea elevilor și studenților este egală.
Pe durata participării la activitățile programului, elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a vor primi 300 de lei/lună pentru o perioadă de minim 12 luni și maxim 21 luni. Și studenții vor avea subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 luni.
„Este un program conceput și asumat de guvernul PSD și mă bucur că, prin proiectele pe care le propune, zeci de mii de elevi vor avea șansa să meargă la facultate. Programul se adresează tinerilor și elevilor, iar finanțarea se face prin Programul Educație și Ocupare. Ne dorim să ajungem la cât mai mulți tineri, să putem să îi inserăm în mediul universitar și apoi pe piața forței de muncă, prin programele remediale din cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră pe care îl conduc în cadrul Universității din Craiova.
De asemenea, prin programul de guvernare al Partidului Social Democrat, ne dorim să mărim bursa socială la 50% din salariul minim, astfel că dacă salariul minim ne propunem să-l creștem până la pragul de 1.300 de euro, bursa socială va ajunge la 650 de euro până în 2029, față de nici 200 de euro, cât este în prezent“, susține Stelian Bărăgan, candidat PSD pentru Camera Deputaților.
Programul cuprinde măsuri de tip „punte”, în vederea sprijinirii tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a, măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație și măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice procesele educaționale care includ studenți cu dizabilități.
Valoarea totală a proiectelor depășește 104 milioane de euro, dintre care peste 103 milioane de euro sunt alocate regiunilor mai puțin dezvoltate, iar aproximativ 1,5 milioane de euro sunt destinate regiunii București-Ilfov.
CMF: 11240017