Weekly News

Foto: Victorie istorică împotriva statului român: Curtea de Apel Craiova anulează parțial o hotărâre de guvern abuzivă

Victorie istorică împotriva statului român: Curtea de Apel Craiova anulează parțial o hotărâre de guvern abuzivă

Terenul de 59,50 ha din comuna Podari, județul Dolj, reintră pe harta proprietății private după o luptă juridică dusă împotriva Statului Român.

Curtea de Apel Craiova a pronunțat o hotărâre istorică într-un dosar privind constatarea nulității parțiale a Anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006, admițând în întregime cererea reclamantului Fănel Trandafir. Prin această decizie, instanța a dispus anularea includerii nelegale a unui teren de 59,50 hectare în domeniul public al statului, în condițiile în care acesta nu a fost niciodată dobândit legal de autorități.

„Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive şi a tardivităţii invocate de pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Admite cererea formulată de reclamantul Trandafir Fănel în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stațiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Craiova şi Agenția Domeniilor Statului. Dispune anularea parţială a anexei nr.3 la H.G 1705/2006 în privinţa imobilului teren în suprafaţă de 59,50 ha teren (din totalul de 669 ha) număr MF 116260 cod de clasificare 8.05.03 compus din suprafeţele de teren situate pe teritoriul com. Podari judeţul Dolj - 42,5 ha în T 40 P 1 astfel cum a fost delimitată prin schiţa anexă 2 la raportul de expertiză topografie cadastru având conturul (delimitarea) potrivit celor explicitate de expert prin procesul verbal de ascultare din 15.04.2025 fila 102 vol.II-dosar); 17 ha teren situat în T41 P137 - anexa 1 la raport expertiza topografie cadastru având conturul /delimitarea potrivit celor explicitate de expert prin acelaşi proces verbal. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”

Statul pierde: instanța respinge excepțiile ridicate de Guvern și Ministerul Finanțelor

Curtea a respins excepțiile invocate de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice privind lipsa calității procesuale pasive și a tardivității, deschizând astfel calea soluționării pe fond a cauzei. În urma analizării probatoriului administrat, instanța a constatat că terenul în suprafață de 59,50 ha – situat în extravilanul comunei Podari, județul Dolj – a fost inclus în mod ilegal în domeniul public prin Hotărârea de Guvern nr. 1705/2006, fără existența unui titlu valabil de dobândire. Decizia se fundamentează inclusiv pe expertiza tehnică topografică depusă la dosar, precum și pe explicațiile oferite de expert prin procesul-verbal de ascultare din data de 15 aprilie 2025.

Reclamantul câștigă după ani de luptă: terenul nu aparținea statului

Conform hotărârii judecătorești, suprafața de 42,5 ha din T 40 P 1 și cea de 17 ha din T 41 P 137 nu au făcut niciodată obiectul unei preluări legale de către stat, iar includerea lor în domeniul public s-a făcut fără acordul proprietarului de drept și fără existența unei baze legale. Hotărârea se bucură de sprijinul recentelor decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, în special Decizia nr. 2888/2023, care a statuat că statul nu poate dobândi bunuri prin simpla emitere a unui act administrativ, ci doar prin mijloace legale și transparente. „În susținerea cererii de constatare a nulității parțiale a Anexei nr. 3 la HG nr. 1705/2006, subliniem incidența jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție, concretizată prin Decizia nr. 2.888/2023, în care s-a statuat că includerea unui teren în domeniul public al statului este legală doar în măsura în care statul a dobândit în mod valabil dreptul de proprietate asupra acelui teren. În lipsa unui act de preluare legală sau a unei manifestări de voință a proprietarului anterior, includerea în domeniul public este lovită de nulitate, nefiind întrunite condițiile art. 136 alin. (4) din Constituție și ale Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia”, menționau în concluziile scrise avocații lui Fănel Trandafir.


Anca Ochianu

Articole similare