38 de percheziții pentru destructurarea unei rețele de traficanți de migranți
Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu sprijinul structurilor Gărzii de Coastă, al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și al Centrului de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, au desfășurat, luni dimineață, o operatiune majoră sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Acțiunea s-a realizat în strânsă colaborare cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.
În urma perchezițiilor, desfășurate simultan în județele Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila, au fost puse în aplicare 38 de mandate de percheziție domiciliară, într-o cauză care investighează constituirea unui grup infracțional organizat și activitatea de trafic de migranți. Cercetările au scos la iveală că, în perioada ianuarie-iunie 2023, un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, a operat pe o rută transfrontalieră de trafic de migranți ce include România, Ungaria și Italia. Membrii grupului au facilitat transporturi frauduloase de migranți în schimbul unor sume de bani considerabile. Structura grupului era piramidală, având membri responsabili de coordonarea legăturilor cu rețelele transfrontaliere și identficarea migranților. De asemenea, pentru a facilita activitatea infracțională, aceștia au achiziționat vehicule adaptate, pregătite pentru a ascunde migranții în timpul verificărilor.
De asemenea, au fost identificați și recrutați șoferi dispuși să conducă autovehiculele implicate, oferindu-le sume între 300-500 euro pentru fiecare migrant transportat. Aceștia beneficiau de documente de transport false și sigilii pentru a crea aparența unor transporturi legale. Din păcate, o parte semnificativă a migranților a fost depistată de autoritățile române și de cele din Ungaria, Slovenia și Italia, prin acțiuni coordonate. În perioada ianuarie - august 2024, cercetările au relevat continuarea acestor activități ilegale, membrii grupului având o specializare în modificarea autovehiculelor pentru a evita depistarea. Autoritățile române au reușit să oprească numeroase transporturi ilegale, ultima acțiune desfășurându-se pe 29 august 2024, în Punctul de Trecere a Frontierei Borș II.
Acțiunea, denumită "Operațiunea TRAFFIC JAM", beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, jandarmilor din Brigada Specială de Intervenție și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, alături de o echipă mobilă a EUROPOL, care efectuează verificări suplimentare. Documentarea cazului a fost posibilă și prin colaborarea cu polițiștii de frontieră din Timiș și Arad, cu suport tehnic din partea DIICOT și Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română. Această acțiune subliniază angajamentul autorităților române în combaterea traficului de persoane și a criminalității organizate.