Bune practici internaționale în parenting-ul pozitiv în județul Dolj
Asociația Educreate din Craiova are în derulare proiectul finanțat prin programul Erasmus+ „Valorificarea parentingului pozitiv pentru incluziunea socială a copiilor cu CES” cu numărul de referință 2023-1RO01-KA122-ADUOOO123739, în parteneriat cu Asociația Edu2Grow din Portugalia, Anatolia Education din Turcia și Centro Provinciale di Istruzione per gli Adulti Napoli Città 2 din Italia.
Proiectul este axat pe activități de parenting pozitiv destinate părinților cu copii cu cerințe educaționale speciale (CES). Obiectivele principale ale proiectului sunt:
- Creșterea competențelor formatorilor Educreate pentru crearea și furnizarea unui program de educație parentală destinat părinților copiilor cu CES.
- Dezvoltarea capacității asociației de a elabora strategia de incluziune "Împreună creștem copii fericiți" pentru familiile care cresc copii cu CES.
- Crearea unui cadru durabil pentru furnizarea de servicii de prevenție și intervenție în domeniul educației parentale, în vederea incluziunii socio-educaționale a copiilor cu CES.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, Asociația Educreate îşi trimite formatorii în diferite ţări la cursuri internaţionale pentru a îmbunătăţi competențele formatorilor în crearea unor evenimente, workshop-uri, strategii pentru părinţii care au copii cu CES.
Prof. Iordana Constantinescu – directorul grădiniţei cu P.P „Petrache Poenaru” din Craiova e unul din formatorii asociaţiei Educreate care a fost la cursul organizat de Asociaţia Edu2Grow şi Colony of Creators „Inteligența emoțională-Instrumente pentru a înțelege și a răspunde la traume” în perioada 17/03/2024-22/03/2024 în Rovaniemi, Finlanda.
La cursul organizat de Edu2grow Portugalia, Iordana Constantinescu a explorat concepte precum: Ce este inteligența emoțională?; Natura și funcțiile emoțiilor; Instrumente practice pentru gestionarea eficientă a stării interioare; Rolul conștientizării de sine; Recunoașterea propriilor emoții; Recunoașterea emoțiilor altora în diferite situații; Relația dintre gânduri și emoții.
„Activitățile celor șase zile de curs au fost dinamice și atractive evidențiind aspectul folosirii unor strategii de învățare în cadrul activităţilor de parenting pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) crearea resurselor pentru conexiunea socială ce pot fi personalizate pentru fiecare copil în parte. Părinţii pot educa inteligența emoțională la copii, descriindu-şi cu acurateţe propriile stări emoţionale şi etichetandu-le verbal corect, precum şi explicând copiilor ce simt şi ce anume le-a generat acea stare emoţională (exemplu: “mă simt trist pentru că… “ sau “sunt puţin nervos pentru că mă deranjează ….”). Citindu-le povesti şi analizând trăirile personajelor şi consecinţele comportamentelor lor în diverse situaţii, copiii pot fi ajutaţi să înţeleagă mai uşor relaţia cauză-efect în plan emoţional”, a explicat prof. Iordana Constantinescu.
Toate aceste module şi activităţi au ajutat-o pe prof. Iordana Constantinescu să înţeleagă şi să exploreze conceptul de inteligență emoţională şi studierea a diferitor comportamente, stiluri de comunicare. Acestea o vor ajuta să organizeze la nivel local şi judeţean diferite workshop-uri practice prin care va ajuta părinţii să înveţe noi tehnici, jocuri prin care părinţii pot dezvolta inteligenţă emoţională a copiilor cu CES, astfel ajutându-i să se integreze mai uşor în societate şi să-şi îmbunătăţească starea de bine, aplicând conceptul de bază a proiectului de „parenting pozitiv”. Pe lângă studierea complexă a termenului de Inteligenta emoţională, Iordana Constantinescu ne-a povestit şi de faptul că, pe lângă activităţile captivante din cadrul cursului, formatorii Andreia Texeira şi Ricardo Querido Marques au ajutat-o să exploreze lumea fascinantă şi magică a interculturalităţii alături de colegii de curs din România, Franţa şi Germania. Pe parcursul training-ului, a fost organizat un prânz intercultural la care Iordana Constantinescu le-a introdus colegilor cultura românească prin bucate tradiţionale, purtarea hainelor tradiţionale şi prin dansuri, astfel contribuind la conceptele de interculturalitate şi internaţionalizare, pe care sunt bazate proiectele Erasmus+.
De asemenea, participantii au avut parte de treasure hunt în satul lui Moş Crăciun, datorită căruia fiecare din ei a reuşit să simtă magia sărbătorilor de iarnă. Activităţile de explorare a regiunii Laponia din Finlanda l-au determinat pentru o secundă să se teleporteze înapoi în copilărie şi să simtă frumuseţea, căldura acelor zile minunate de iarnă. „Aici totul este special, oamenii, zăpada, aventurile în natură, legendele, Moş Crăciun, Aurora Boreală. În Rovaniemi se afla simbolul sărbătorilor de iarnă pe care toţi copiii îl asocieaza cu Laponia, ţinutul lui Moş Crăciun. Acasă la cel mai iubit bătrânel de pe întreaga planetă, te simţi într-adevăr mai aproape de copilărie, indiferent de perioada când îi treci pragul. Spiritul Crăciunului te însoţeşte pretutindeni”, a mai precizat Ioana Constantinescu.