Weekly News

Foto: Utilaje de 12 milioane euro pentru Aeroportul Internațional Craiova

Utilaje de 12 milioane euro pentru Aeroportul Internațional Craiova

14 utilaje noi destinate Aeroportului Internațional Craiova au ajuns în Bănie, fiind achiziționate de conducerea societății din fonduri europene, dar și cu ajutorul Consiliului Județean Dolj.

„Ceea ce vedeți în spate nu-i un cadou de la Moș Nicolae, e munca tuturor colegilor mei, a întregului Aeroport. Este un proiect de aproximativ 12 milioane de euro care a vizat strict achiziția de echipamente pentru creșterea gradului de siguranță în aviație. Este vorba de 14 utilaje. Aeroportul Internațional Craiova este inima întregii regiuni, e motorul de dezvoltare”, a precizat Sorin Manda, directorul Aeroportului Internațional Craiova. Din suma achitată de reprezentanții aeroportului pentru achiziția acestor utilaje o parte a fost asigurata de Consiliul Județean Dolj. „Era mare nevoie de un proiect european prin care să aducem echipamente și utilaje. Acestea sunt special pentru aeroporturi, pe care, altfel, le cumperi cu bani foarte mulți. Fără un proiect european și o finanțare substanțială, greu ni le permiteam. Îi felicit pe cei care au lucrat la acest proiect. Echipamentele din spate se regăsesc pe cele mai importante aeroporturi din Uniunea Europeană. Nu sunt cu nimic mai prejos decât cele care operează pe Aeroportul din Milano sau cel din Roma. Sunt și pentru zăpadă, și pentru întreținerea pe timpul verii. Este un proiect de 12 milioane de euro care vine să completeze alte proiecte mai mult decât importante. Vorbim, astfel, de 150 de milioane de euro care au intrat în Aeroportul Craiova, cu sprijinul CJ Dolj”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

În cadrul proiectului „Creșterea gradului de siguranță a Aeroportului Internațional Craiova prin achiziționarea de echipamente specifice”, proiect finanțat în cadrul Axei Prioritare nr. 2 - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de cali-tate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 - Creşterea gradului de utilizare sus-tenabilă a aeroporturilor, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, cu o valoare totală de 58.592.243,49 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE • 35.688.313,65 lei fară TVA, au fost achiziționate următoarele echipaje:

1. Autospecială pentru curățat pista cu plug, perie rotativă și turbosuflantă: 3 buc.

2. Autofreză de zăpadă pentru pistă, căi de rulare și platforme de aviație (capacitate mare): 1 buc.

3. Utilaj multifuncțional cu perie, freză de zăpadă, lama împins zăpadă și cositoare: 3 buc.

4. Autodegivror pentru pistă, căi de rulare și platformă de aviație: 1 buc.

5. Echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor înierbate: 1 buc.

6. Degivror aeronave tip I și II/III: 1buc.

7. Autospecială stingere incendii pe sașiu special prevăzută cu braț de străpungere: 1 buc

8. Autospecială pentru stingerea incendiilor de tipul celor utilizate pe aeroporturi – 1 buc

9. Echipament autopropulsat destinat pentru determinarea coeficientului de frânare pe supfrafetele aeroportuare: 1 buc.

10. Echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor de mișcare.


Galerie foto

Anca Ochianu

Articole similare