
Manifest pentru sănătatea Pământului
Pornind de la acest motto, 300 de elevi din ȋnvăţămȃntul primar de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova şi-au propus să desfăşoare o complexă activitate pentru a marca un eveniment sărbătorit ȋn întreaga lume pe 22 aprilie: Ziua Pamȃntului. Proiectul a ȋnceput ȋn primăvara anului 2022. Povestea a mers mai departe, iar ȋn 2023, mesajul lor a fost prezent nu doar ȋn desene, ci şi pe tricouri albe, tocmai pentru a-şi manifesta susţinerea pentru ceea ce cred cu tărie că trebuie să ȋnsemne grija pentru planeta noastră.
Ediția din anul şcolar trecut şi-a propus să scoată în evidență inventivitatea și talentul elevilor, atât pe partea de proiecte ecologiste, cât și pe partea artistică. O colecţie de lucrări de pictură şi desen realizate de copii a fost expusă ȋn curtea şcolii. Varietatea de stiluri sau subiectele abordate de copii, dintre cele mai diverse, au creat un mix vizual inedit, pentru a atrage atenţia asupra acţiunilor lor legate de “sănătatea” Pămȃntului. Tot pentru a trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor de mediu şi a efectelor pe care le au acestea asupra oamenilor, s-au ȋmbrăcat ȋn culorile Pămȃntului şi au purtat tricouri pictate chiar de ei. Activitatea de educaţie ecologică s-a desfăşurat ȋn parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj. Prin derularea acestei activităţi, copiii au ȋnvăţat cum putem proteja planeta, care sunt factorii care influenţează “ȋmbolnăvirea” Pămȃntului sau efectul unui gest cȃt de mic asupra bunăstării generale şi că depinde de noi toţi să lăsăm ȋn urmă o lume mai bună şi o planetă mai curată. Depăşind bariere legate de distanţă, condiţie socială sau economică, după două ediţii reuşite, “Manifest pentru sănătatea Pămȃntului” ȋşi propune să reunească anul acesta, pe 22 aprilie, de Ziua Pămȃntului, copii din ȋntreg judeţul Dolj, ȋntr-o activitate comună, pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu Pămȃntul.
Luni, 22 aprilie 2024, ȋn intervalul orar 10 – 11, copiii s-au reunit simultan ȋn şcoli sau grădiniţe din tot judeţul şi au marcat Ziua Pămȃntului. Copiii şi coordonatorii lor au organizat flashmobul “Copiii planetei Pămȃnt”.
Ediţia de anul acesta ȋşi propune:
creşterea interactivităţii pe teme ecologice ȋn rȃndul elevilor din judeţul nostru;
creşterea rolului activităţilor ecologice ȋn realizarea incluziunii sociale a copiilor;
dezvoltarea abilităţilor de comunicare ȋn domeniul educaţiei ecologice;
promovarea activităţilor pe teme ecologice şi stimularea desfăşurării acestora ȋn mediul urban şi rural.