Redacţia Lupa
Primăria Craiova: Tăiem un copac, dar plantăm doi

Primăria Craiova a anunțat luna trecută, prin vocea Olguței Vasilescu, demararea unor lucrări de reabilitare a spațiilor verzi de pe Calea București. Edilul anunțase că va fi regândită întreaga peisagistică a zonei. Din acest plan făcea parte și tăierea a 228 de copaci, apoi după o nouă numărătoare, a 221 de arbori, fapt care a iscat un întreg scandal în spațiul public.

Cel care a tras un semnal de alarmă și care a și publicat răspunsul negativ al Agenției pentru Protecția Mediului Dolj, în ce privește tăierea arborilor de pe Calea București, a fost senatorul USR, Cosmin Poteraș. Asta după ce RAADPFL Craiova a solicitat, fără succes, acordul pentru “extragerea de material lemnos”.


“Avand în vedere solicitarea RAADPFL Craiova de extragere de material lemnos din zona Calea București din Craiova, APM Dolj a emis aviz nefavorabil pentru tăierea arborilor. Pe această cale, atragem atenția că nu suntem de acord cu practica de marcare a arborilor prin crestarea scoartei și numerotarea acestora. Totodată, considerăm ca un aspect deosebit de important, avand în vedere anvergura lucrărilor, este informarea publicului și recomandăm o mediatizare intensă în acest sens, prin consultarea populației, asociațiilor de proprietari, organizațiilor non-guvernamentale și a tuturor factorilor interesați.
În încheiere, recomandăm ca pentru a soluționa eficient astfel de situații în viitor, să se aplice prevederile art. 16 si 17 din Legea nr. 24/2007 și să se înființeze registrul spațiilor verzi din Municipiul Craiova, astfel încât să existe un sistem informațional care să cuprinde datele tehnice ale tuturor spațiilor verzi conform indicațiilor de calitate și cantitate”, se arată în comunicatul APM Dolj.

Marina Andronache, reprezentanta Primăriei, spune că, probabil, solicitările au fost respinse pentru că cei de la APM au nevoie de multe explicații, dar procedura de pe Calea București este strict legată de arborii bolnavi și care au devenit un pericol pentru populație.

"Pentru fiecare pom care a fi scos de pe domeniul public, vor fi plantați alți doi copaci. Este o operație care se va produce etapizat, toți arborii din acea zonă sunt monitorizați, sunt marcați, conform normelor în vigoare și în acest an vor fi extrași doar 60. Ceilalți vor fi monitorizați, există și arbori care sunt tineri, dar sunt invadați de insecte și de Boli, aceștia vor fi supravegheați și pește un an, doi, trei, se va lua o decizie, în funcție de starea de sănătate a acestora. În perioada următoare, vom demara lucrările de reabilitare în zona Calea București, iar întregul proiect va fi supus consultării publice și atenției Consiliului local Craiova", a declarat Marina Andronache. 

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.