Redacţia Lupa
A început era Iridex. Colectarea selectivă, prioritatea noii firme de salubritate

Vineri, 2 iulie, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ și cei ai Iridex Group Salubrizare au explicat cauzele care au făcut ca munții de deșeuri menajere să se strângă în și pe lângă ghenele de gunoi din municipiul Craiova.

Tranziția greoaie de la Salubritate către noua societate privată Iridex, lipsa personalului, refuzul foștilor angajați de a mai lucra în preaviz sau de a se transfera sunt doar câteva dintre motivele invocate de autorități pentru haosul de la ghenele de gunoi din oraș.

 

“Îmi cer scuze față de tot ce se întâmplă în această perioadă la platformele de gunoi din municipiu, având în vedere că s-a operat transferul angajaților între cele două societăți. Am avut o sincopă, pentru că salubritatea a operat cu doar 20% din personal, care nu a putut să asigure la cele mai înalte standarde ridicarea gunoiul. Și cei de la Iridex vor avea nevoie de câteva zile ca să poată opera la nivelul pe care noi toți îl așteptăm și să nu mai avem platformele de gunoi așa cum sunt acum”, a explicat edilul Craiovei.

Reprezentul Iridex, prin vocea directorului Dan Tiberiu Anghel, a dat asigurări că va mai dura doar câteva zile până când situația va reveni la normal, deși se confruntă cu o problemă de personal. Dacă va fi nevoie, se va prelungi programul de lucru, vor fi aduși lucrători din alte puncte din țară, până când problemele vor fi rezolvate.

“Da, avem o problemă este cu angajările. Mulți dintre colegii de la Salubritate Craiova nu au vrut să vină la Iridex și de asta avem nevoie, în continuare de angajați – conducători auto și de lucrători de salubrizare. Facem un apel pe această cale”, a precizat Dan Tiberiu Anghel.

Craiovenii trebuie ca până la sfârșitul lunii august să depună declarațiile de impunere a taxei de salubrizare la unul dintre punctele de lucru ale Direcției de Impozite și Taxe Craiova sau online, pe pagina Primăriei Craiova. Taxa de salubrizare va fi de 11 lei pe lună de persoană. Cei care nu vor depune aceste formulare, potrivit legii, vor fi amendați și vor fi trecute automat trei persoane la o adresă.

Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019.
Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, sunt înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele patru recipiente pentru cele patru fracții. Dacă la case situația este clară, majoritatea pubelelor fiind deja distribuite, la blocuri încă se așteaptă platformele moderne de colectare selectivă a deșeurilor

“La case, am distribuit recipiente, am distribuit și materialele de informare. Va exista încă o perioadă de distribuie a pubelelor, cele pentru deșeuri biodegradabile, pubela maro, care este pentru frunze, crengi etc. Noi sperăm ca în perioada următoare, având în vedere trecerea de la un operator la altul, populația să se obișnuiască. În viitor vom urmări modalitatea corectă de selectare a gunoiului. La blocuri, noi suntem pregătiți să operăm containerele îngropate în momentul în care acestea vor fi puse la dispoziție, iar până atunci vom lucra cu infrastructura existentă care, într-adevăr, este destul de învechită, dar vom încerca să schimbăm aceste containere, iar populația să nu simtă acest disconfort atât de mare. Se preconizează că până la sfârșitul lunii noiembrie vom avea toate platformele de la blocuri dotate cu sistem modern de colectare a deșeurilor reciclabile”, a mai declarat directorul Iridex, Dan Tiberiu Anghel.

Dacă oamenii vor colecta selectiv, așa cum prevede directiva Uniunii Europene, tarifele ar putea scădea. Cei care nu vor face acest lucru, riscă amenzi usturătoare.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.