Sport
Povești „maxime” de la Aurel Țicleanu: „Toata țara vibra pentru Universitatea”. Întâmplarea de la transferul surpriză la Sportul

În direct la Oltenia TV, fostul mare jucător al Universității Craiova, Aurel Țicleanu,  a povestit mai multe întâmplări din perioada în care acesta evolua pentru Știința, dar și un lucru mai puțin cunoscut în ceea ce privește transferul său la Sportul Studențesc, în 1985.

În 1985, Aurel Țicleanu a părăsit Universitatea Craiova și a ajuns la Sportul Studențesc. Transferul este bine cunoscut, însă povestea din spate nu este știută de multă lume. A existat un schimb surpriză de jucători între bucureșteni și olteni, iar cel ce ajuns în Bănie a fost ....Ion Geolgău! „Eu am plecat la Sportul în 1985 supărat pentru că în partea a doua a sezonului din 1984 m-am accidentat la meciul cu Betis, de la ei. Am făcut tratament, am jucat, am tras de mine. Am fost și gripat. M-am accidentat și la celălalt picior în campionat. Acum, Craiova avea nevoie de mine, aveau nevoie să joc la Sarajevo, Beldeanu și Adi Popescu primiseră galben. Nu am jucat doar acel meci, am jucat vreo 3, deși abia mergeam. Îmi promiseseră că voi fi titular la prime. M-am supărat când mi-a zis Halagian ceva și am rămas să-mi văd de revenirea mea. Am fost antrenor la meciul cu Corvinul, au debutat mai mulți tineri cu mine.  Am jucat cu mulți tineri, echipa era la Snagov, se pregătea de finala cupei. La final, a venit președintele și mi-a zis să îi ajut și la finală. Am ajuns acolo, nu am fost trecut nici pe listă, iar acest lucru m-a supărat foarte tare și am zis că plec.  Eu am făcut eforturi și ei nu au apreciat. Surpriza a fost că Geolgău semnase cu Sportul deja, era o construcție mai amplă a PCR-ului. Nadia Comăneci îl plăcea foarte mult, nu știu, pe undeva pe sus cochetau cu ideea ca Gheorghiță să ajungă acolo, deși el nu prea voia așa mult.. Totuși, transferul a fost invers. Eu m-am dus la Sportul, iar Geolgău s-a întors la Craiova.”

 

Istoria Universității Craiova este una aparte, iar momentele în care Știința a adus bucurie românilor nu vor fi uitate. Echipa din Bănie a fost și este iubită de mulți oameni, iar legenda Aurel Țicleanu a dezvăluit cum se trăiau meciurile: „Am foarte iubiți. Eu îmi aduc aminte cum veneau vara lădițe de căpșuni, de roșii de la oameni. Într-o dimineață, înainte de un meci important, fiind în cantonament în hotelul partidului, m-am trezit din cauza unui zgomot. M-am speriat, nu știam despre ce e vorba. Am ieșit în fața camerei să văd ce este, se auzea de undeva dintr-o altă cameră. Acolo erau Nae Tilihoi, care era în pat și Petre Purima care era în baie, începuse deja încălzirea. „Băi, Petrică, ce faci?”, l-am întrebat. „Domne', nu mai am răbdare”, mi-a răspuns. Între timp, în fața hotelului, trecea lumea care venea de la gară, se auzeau scandări. Deja te băgau în febra partidei și simțeam un sentiment extraordinar.  Tot orașul, tot județul, toată Oltenia, toată țara vibra pentru Universitatea! Eu nu am mers într-un loc din țara asta în care să nu mi se zică că lumea ținea cu Universitatea. Lumea simțea și trăia la fel. Am rămas atât de iubiți, nu aveau cum să urască această echipă.”

 

Meciurile de old-boys sunt un prilej pentru foștii jucători de legendă ai Craiovei să se reîntâlnească cu adversarii din acele timpuri. În urmă cu câțiva ani, la Pitești, s-a desfășurat un astfel de turneu, pe care Craiova-Maxima l-a câștigat fără Ilie Balaci, asta deși el era primul care voia să câștige orice: „A fost un turneu de old-boys la Pitești acum ceva ani și m-a sunat Balaci să-mi zică de el. „Băi, vezi că avem turneul ăla și trebuie să-l câștigăm”, oricum el voia să câștige tot mereu. Mi-a zis să mai slăbesc pentru turneu, că era undeva peste 3 luni de la data apelului. Mi-a zis să-i sun și pe ceilalți să mergem.  Cu câteva zile înainte de turneu s-a întâlnit cu ei și ăștia nu slăbiseră deloc și s-a supărat pe ei și n-a mai venit. N-a venit Ilie, am jucat finala cu Steaua. Acolo erau mai mulți slabi. I-am bătut și am câștigat turneul, atât de puternici eram”

 

„La un moment dat, eram prin Kuveit  și s-a făcut un concurs în care să se vadă care este cea mai iubită echipă din România din toate timpurile. Erau toate pe listă, Craiova Maxima, Steaua 1986, Dinamo etc. La un moment dat, am mers cap la cap cu toate echipele astea, dar ne-am desprins și la mare distanță.
Mă pomenesc cu Iliuță Balaci la un moment dat: „Băi, nu mai trimite mailuri, gata, i-am bătut pe ăia”. El credea că eu trimiteam mesaje ca lumea să ne voteze: „Ești nebun, tu crezi că asta fac”
, a mai povestit Aurel Țicleanu la Fotbal Plus. 

 

Aurel Țicleanu a debutat la Universitatea pe când avea doar 17 ani. Înzestrat cu o capacitate de efort extraordinară și un simț al jocului deosebit, Aurel Țicleanu a devenit rapid unul dintre punctele fixe ale Craiovei Maxima, neavând practic rival pe postul de mijlocaș dreapta. A jucat pentru România la Campionatul European din 1984 și a evoluat până în 1985 la Universitatea. După încă 4 sezoane la Sportul Studențesc, a jucat în Cipru, la Olympiacos Nicosia.

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.