Sport
Atanas Trică, nepotul lui Ilie Balaci: „A avut grijă de mine întotdeauna”

Atanas Trică, nepotul lui Ilie Balaci, îi calcă pe urmele bunicului și joacă fotbal la juniorii clubului Daco-Getica București, fostă Juventus. Fiul Lorenei Balaci și al lui Eugen Trică, a vorbit despre bunicul său. 

„El a fost un bunic exemplu, întotdeauna a avut grijă de mine și nu a vrut să-mi lipsească nimic. A vrut să-mi fie bine întotdeauna,” a spus Atanas Trică. Întrebat despre sfaturile fostului mare fotbalist, Atanas a dezvăluit că Ilie Balaci nu oferea sfaturi fotbalistice, ci se dădea pe sine ca exemplu: „În ceea ce privește fotbalul, nu mi-a dat un sfat anume. Îi mai arătam videoclipuri cu mine când băteam lovituri libere și îi ceream părerea. Îmi zicea mereu că nu o să bat niciodată ca el, iar lucrul acesta mă ambiționează mereu când execut lovituri libere”

 

 „Nu am participat la înmormântare pentru că mama mi-a zis să nu-mi aduc aminte de el în felul asta, ci așa cum era el. În momentul în care am venit pentru prima dată la cimitir, a fost un moment ciudat și urât, dar m-am obișnuit cu sentimentul pe parcurs și mi-a fost mai ușor să accept ideea,” a mai spus Atanas Trică.

 

Supranumit Minunea Blondă, Ilie Balaci este cel mai important produs al școlii de fotbal craiovene. A debutat la Universitatea în august 1973 și a fost motorul echipei spre primul titlu de campioană. Este cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani, 6 luni și 10 zile. Debutul lui Balaci sub tricolor s-a produs pe 23 martie 1974, pe Parc des Princes, la un meci cu Franța. A câștigat 3 titluri naționale și 4 cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universității. A fost desemnat Cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 și 1982. În divizia A are 347 de prezențe și 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariții, în vreme ce la națională are 69 de selecții și 8 goluri.

Ca antrenor a avut performanțe remarcabile în special în țările arabe. A câștigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Țărilor Arabe, în 1993 și 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Țărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.