Politic
Mario Ovidiu Oprea : “România fără educaţie de calitate este o Românie săracă”

Senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea susține că România se confruntă cu o criză a educaţiei, atingând un record în ceea ce priveşte abandonul şcolar. Rata părăsirii timpurii a şcolii este de 19%, chiar dacă România s-a angajat prin strategia Europa 2020 să o reducă la 11,3%, lucru imposibil de atins în 3 ani.

"Ne confruntăm cu o criză a forţei de muncă, în condiţiile în care 9 români pleacă definitiv din ţară în fiecare zi iar şcoala este decuplată complet de la piaţa muncii. Anul şcolar începe fără manuale şi fără autorizaţii de funcţionare pentru şcoli. 177.000 de elevi de clasa a V-a nu au manuale pe banci şi doar 6500 de unităţi de învăţământ din 31.000 au avize şi autorizaţii de funcţionare", explică acesta. Mario Ovidiu Oprea susţine ca sistemul educaţional este politizat la maximum, subzistă fără bani pentru salariile profesorilor, fără investiţii pentru modernizarea procesului didactic în universităţi, fără profesori calificaţi în timpul verii, fără legislaţie şi proceduri pentru înfiinţarea unei şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat. “Avem de a face cu un atac la autonomia şi resursele universităţilor, continuându-se distrugerea învăţământului profesional. Doamna senator Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, ar face mai bine să-i convingă pe senatorii PSD şi ALDE să voteze moţiunea simplă, fiind mai util decât să facă lanţ de forţă împotriva sindicatelor, care pe 2 octombrie vor începe protestele”, a concluzionat acesta.

 

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Eu am avut o discuție, și pe această cale vreau să îi mulțumesc lui Alexandru Dedu că s-a gândit la Craiova ca și oraș gazdă, FRH contactase șapte cele mai importante echipe ale lumii: Rusia, Franța, Danemarca, Norvegia etc" -  viceprimarul Craiovei Adrian Cosman.

© Copyright 2008 - 2017 Lupa. Toate drepturile rezervate.