Eveniment
200 de craioveni au ieșit cu bicicletele într-o acțiune care s-a desfășurat simultan în zece țări din Europa

Aproape 200 de craioveni au participat în weekend la Pedaliada. Ei s-au alăturat astfel miilor de europeni din zece țări, care au ieșit la plimbare cu bicicletele în același timp, într-o acțiune comună desfășurată cu scopul de a încuraja mișcarea în aer liber. Evenimentul din România a avut loc sub sloganul „Lasă Butoniada, vino la Pedaliada!” Și s-a desfășurat în București, Craiova, Oradea, Hunedoara, Sibiu și Timișoara. Acțiunea Pedaliada face parte din Proiectul WoW Europe, inițiat de Asociația Junior Sport din România și desfășurat simultan în Bulgaria, Italia,Letonia, Lituania, Portuga

Craiovenii care au participat la Pedaliada au mers cu bicicleta în incinta Parcului Tineretului din oraș. Invitatul special al evenimentului, întâmpinat cu entuziasm de oamenii care se plimbau prin parc, a fost sportivul Theodor Matican.

 

Sunt impresionată de entuziasmul de care au dat dovadă participanții la Pedaliada din România și din țările partenere ale proiectul nostru, WoW Europe. Este însăși identitatea vieții alese să fie trăită în respect de sine și de ceilalți. Pentru două ore toată lumea – copii, părinți, bunici, frați, surori, verișori, vecini, profesori, antrenori, sportivi de performanță, chiar și politicieni, au lăsat telefoanele mobile, tabletele calculatoarele și s-au bucurat de pedalat. Le mulțumesc tuturor celor care au crezut în această acțiune și s-au implicat atât de mult pentru ca totul să fie la superlativ”, a declarat Beatrice Mercado, președintele Asociației Junior Sport, coordonatorul Proiectului european WoW Europe.

 

Pedaliada de la București, organizată de Fundația pentru Tineret a Municipiului București, a început cu un scurt curs de siguranță și legislație rutieră, după care a urmat o plimbare pe traseul Piața Unirii (Fântâni) - Piața Universității - Parcul Kiseleff. Au participat aproximativ 100 de persoane, care au avut prilejul să îl cunoască pe invitatul de onoare al acțiunii, Alex Ciocan, președintele Federației Române pentru Ciclism.

 

Pedaliada Hunedoara, organizată în colaborare cu Masa Critică Hunedoara, s-a bucurat de participarea a peste 150 de persoane care au pedalat pe mai multe bulevarde din oraș, cu destinația Castelul Corvinilor, după care s-au relaxat în grădina unei pensiuni din Centrul vechi.

 

Oradea s-a înscris pe harta Pedaliadei datorită Asociației Pedalăm, care a mobilizat în jur de100 de bicicliști. Tura cu bicicletele, lungă de 30 de kilometri, a ajuns până în localitatea Peterd din Ungaria. 

 

La Timișoara, sub sloganul „Lasă Butoniada, vino la Pedalida!” au ieșit cu bicicletele peste 500 de tineri de toate vârstele, de la copii de patru ani la pensionari, cei mulți dintre ei aflați la prima experiență de acest gen. Au fost doua tipuri de curse, una de 20 de kilometri, pentru adulți, și alta de 8 kilometri, pentru copii. Evenimentul din Timișoara a fost organizat în parteneriat cu clubul de ciclism SC Velocitas, condus de Ovidiu Dănciuț și LPS Banatul Timișoara.

 

Și la Sibiu au ieșit cu bicicletele peste 100 de persoane, la invitația Festivalului Astra Film și a Asociației Urban Bike Revolution. Bicicliști de toate vârstele au plecat din Piața Mică și au pedalat până la Muzeul Astra, unde au ajuns la timp pentru a vedea filmele din programul zilei.

 

Pedaliada a fost susținută de mari sportivi ai României, printre care Mihai Leu - campion mondial la box, Silvia Stroescu - campioana olimpică și mondială la gimnastică artistică, Alex Ciocan, președintele Federației Române de Ciclism, Adriana Szentgyörgyi Ceaușescu– multiplă campioană la ciclism, Benjamin Bodo - campion național la scrimă, Cristina Bălan - campioană națională și balcanică la atletism, Theo Matican – medaliat cu bronz la Campionatele Europene de Paraciclism și ocupantul locului I, în clasamentul mondial, la categoria lui de dizabilitate la acest sport, Ciprian Bălănescu - multiplu campion național la triatlon.

 

Acțiuni similare au avut loc simultan în toate cele zece țări participante la Proiectul WoW Europe: Bulgaria, Italia,Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, România, Spania, Slovenia și Turcia.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.