Cultură
Fascinanta călătorie în Lumea Seminței, la Secția de Științele Naturii!

Secția de Științele Naturii, din cadrul Muzeului Olteniei, invită copiii la o fascinantă călătorie în lumea cunoașterii științifice, propunând prin intermediul expoziției temporare “Puterea Seminței” o incursiune în mirifica lume a semințelor, fructelor, plantelor ca sursă trofică pentru mamifere, păsări etc!

Din 5 iunie, data vernisării expoziției, cei interesați, cu mic cu mare, pot vizita spațiul expozițional din str. Popa Șapcă nr. 8, și se pot implica în activităţi de cunoaştere a biodiversităţii, a faunei autohtone, în special a speciilor de mamifere cu regim trofic vegetarian sau omnivore, în viața cărora semințele și fructele plantelor dețin un rol însemnat. Găzduind câteva module interactive de un real interes, fluxul expozițional introduce vizitatorul în minunată lume a plantelor și semințelor, pornind de la uimitoarea poveste/legendă a acestora: “Două semințe se aflau una lângă cealaltă pe un sol fertil. Prima sămânță a spus:Vreau să cresc! Vreau ca rădăcinile mele să ajungă adânc în pământ și să înmuguresc.  Visez să înfloresc în muguri delicați și să le vestesc oamenilor venirea primăverii. Vreau să simt razele calde ale soarelui și picăturile de rouă pe petalele mele! Această sămânță a crescut și a devenit o floare foarte frumoasă. Cea de-a doua sămânță a spus: “Mi-e teamă. Dacă-mi vor ajunge rădăcinile în pământ nu voi putea să știu cu ce se vor confrunta acestea acolo. Dacă mi se vor dezvolta tulpini firave care vor putea fi culcate de vânt la pământ? Și în cazul în care voi face flori, cu siguranță o să vină cineva și o să le taie. Așa că mai bine o să aștept un moment sigur. Cea de-a doua sămânță aștepta, în timp ce un porumbel a trecut și a ciugulit-o...”

 

O scurtă cunoaștee

Discursul muzeotehnic al expoziției invită publicul, într-o succesiune cauzală, la o scurtă călătorie de cunoaștere și recunoaștere a unor tipuri de semințe și a rolului lor în viața organismelor vegetale, animale etc, accentuând faptul că puterea seminței își spune cuvântul în toate formele de viață de pe Pământ. Seminția vieții are aspecte variate întâlnite atât în regnul vegetal cât și în cel animal. O plantă dă naştere unei alte plante din specia ei cu ajutorul seminţelor, la fel cum insectele se metamorfozează pornind de la ou, cum păsările, mamiferele și oamenii iau naștere și se dezvoltă din embrioni. Pe lângă faptul că este furnizorul de energie și, ulterior (prin transformarea în plante), furnizorul de oxigen pentru aproape toate formele de viață existente, semințele reprezintă și hrană pentru specii variate de animale cum ar fi: veverița roșcată, forfecuța, botgrosul, porcul mistreț etc. și nu în ultimul rând pentru oameni. Cei mici pot afla detalii interesante despre; bursuc sau viezure, pe care îl pot descoperi ca un mare amator de semințe și fructe, care toamna adunând în vizuină cantități impresionante de porumb, ce pot ajunge și până la 50 kg de știuleți. În cadrul expoziției, au fost organizate module în care cei mici pot descoperi singuri sau cu ajutorul specialiștilor, specii de păsări care se hrănesc cu semințe sau fructe cărnoase, dar și fluxul natural care asigură răspândirea și înmulțirea plantelor. Expunerile documentare vorbesc despre: grangurul, care se hrănește cu insecte și fructe, în special cireșe, grauri care pot produce pagube importante livezilor și grădinilor, care pot lăsa un pom fără nici un fruct, iar toamna, viile fără struguri. Multe alte curiozități puteți descoperi în spațiul nostru expozițional din str. Popa Șapcă nr. 8, și puteți căpăta noțiuni de bază despre mamifere, păsări, plante, cosmos, dacă ne vizitați în vacanța de vară!

 

Material realizat cu sprijinul Muzeului Olteniei

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

Sondaj
Cine are dreptate în situația lui Gică Popescu?
Clubul are dreptate, Popescu este un simbol pentru Oltenia
Suporterii au dreptate, trădarea nu se iartă
© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.