Eveniment | Macheta avionului "Coandă 1910" a fost în Parlamentul European timp de cinci zile, fiind admirată de sute de vizitatori și funcționari ai Parlamentului. Aceasta a fost dusă la Bruxelles de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

de Anca Ochianu
12/10/2010, 21:09

 

Eurodeputatul craiovean a organizat în această săptămână o expoziție având ca tema 100 de ani de la construirea primul avion cu reacție de către românul Henri Coandă. În 1910, inventatorul român prezenta în cadrul Salonului Aeronautic de la Paris primul avion cu reacție din lume denumit "Coandă 1910". "Am ținut să marchez prin acest eveniment în Parlamentul European un secol de când Henri Coandă construia primul avion cu reacție din lume. Trebuie să atragem atenția asupra faptului ca un român a creat ceva care stă la baza transportului aerian modern de care ne bucuram cu toții", a declarat Marian-Jean Marinescu.

La expoziție au participat sute de persoane, printre acestea numărându-se chiar și președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Henri Coandă a fost un mare inventator și un mare savant. El a fost unul dintre acei oameni care a crezut în visele lui și apoi a încercat să le transpună în realitate. Este o plăcere deosebită pentru mine să mă aflu aici deoarece eu sunt, de asemenea, inginer și ca student am studiat "Efectul Coandă", a declarat președintele Parlamentului European Jerzy Buzek. Acesta s-a bucurat să-l cunoască pe Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român ajuns în spațiu, care a participat, de asemenea, la lansarea expoziției.

Comentează

Alte articole în Eveniment

12 ani de pușcărie pentru că și-a ucis fratele în bătaie

Un bărbat de 58 de ani, din comuna doljeană Mârșani, a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare după ce și-a omorât în bătaie fratele împreună cu care băuse. Fapta s-a petrecut la începutul lunii noiembrie anul trecut, iar sentința a rămas definitivă marți, 26 mai a.c., la Curtea de Apel Craiova. Bărbatul este după gratii de pe 5 noiembrie 2014 și va rămâne acolo până la ispășirea pedepsei.
Eveniment 05/28 00:29


Proces amânat din cauza... decesului unuia dintre inculpați

Judecătorii Curții de Apel Craiova au amânat soluționarea apelului declarat de doi craioveni condamnați la câte 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală din cauza... decesului unuia dintre inculpați.
Eveniment 05/21 00:12


Craioveanul care l-a tăiat pe Dragoș Țăndărescu la piscină, la judecată pentru tentativă de omor

Craioveanul Constantin Sorinel Marcu, cel care l-a înjunghiat în luna august a anului trecut, la Piscina Plazza Summer Club din Craiova, pe Dragoș Țăndărescu, a fost trimis în judecată, în lipsă, pentru tentativă la omor.
Eveniment 05/14 00:05


Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal C.S.U. Craiova – C.S.M.S. Iași

Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, în cooperare cu efective din cadrul I.P.J. Dolj, I.S.U. Dolj, Poliţiei Locale Craiova şi ai societăţii specializate de pază şi protecţie, vor asigura măsurile de ordine publică la meciul de fotbal dintre echipele C.S.U. Craiova – C.S.M.S. Iași, care va avea loc sâmbătă, 09 mai, pe stadionul Extensiv, din Craiova, începând cu ora 17.00. Meciul a fost catalogat ca fiind unul cu grad de risc mediu.
Eveniment 05/08 14:16

Cauta in site:

Video

Cârţu: „Antrenez Craiova cu sufletul, doar Oblemenco şi Oţet au mai făcut asta”

Proiect ,,Eco Pescar, promovarea ecoturismului in localitati riverane Dunarii''

Curs valutar

Cursul BNR din 28/05/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4435 RON
1 Dolar SUA (USD) = 4.0634 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 6.2203 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.2539 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.2916 RON
1 Gram de aur (XAU) = 155.3015 RON


Ultimul număr

Nr 213 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704