Eveniment | Macheta avionului "Coandă 1910" a fost în Parlamentul European timp de cinci zile, fiind admirată de sute de vizitatori și funcționari ai Parlamentului. Aceasta a fost dusă la Bruxelles de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

de Anca Ochianu
12/10/2010, 21:09

 

Eurodeputatul craiovean a organizat în această săptămână o expoziție având ca tema 100 de ani de la construirea primul avion cu reacție de către românul Henri Coandă. În 1910, inventatorul român prezenta în cadrul Salonului Aeronautic de la Paris primul avion cu reacție din lume denumit "Coandă 1910". "Am ținut să marchez prin acest eveniment în Parlamentul European un secol de când Henri Coandă construia primul avion cu reacție din lume. Trebuie să atragem atenția asupra faptului ca un român a creat ceva care stă la baza transportului aerian modern de care ne bucuram cu toții", a declarat Marian-Jean Marinescu.

La expoziție au participat sute de persoane, printre acestea numărându-se chiar și președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Henri Coandă a fost un mare inventator și un mare savant. El a fost unul dintre acei oameni care a crezut în visele lui și apoi a încercat să le transpună în realitate. Este o plăcere deosebită pentru mine să mă aflu aici deoarece eu sunt, de asemenea, inginer și ca student am studiat "Efectul Coandă", a declarat președintele Parlamentului European Jerzy Buzek. Acesta s-a bucurat să-l cunoască pe Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român ajuns în spațiu, care a participat, de asemenea, la lansarea expoziției.

Comentează

Alte articole în Eveniment

În arest pentru că a bătut doi polițiști

Craioveanul Ștefan Cantemir Mitre, de 36 de ani, a ajuns în arestul IPJ Dolj vineri, de data acesta fiind acuzat de comiterea a două infracțiuni de ultraj.
Eveniment 09/02 09:34


A murit la volan

Un bărbat de 44 de ani din Craiova a decedat duminică, 31 august, după ce s-a răsturnat cu mașina. Polițiștii cercetează cauza pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Eveniment 09/01 11:49


Un cartier întreg, terorizat de un bărbat cu probleme psihice

Un doljean cu afecțiuni psihice a fost imobilizat de polițiștii craioveni cu ajutorul focurilor de armă. Oamenii de ordine au recurs la această metodă după ce tânărul și-a rănit tatăl, un vecin și a agresat mai multe persoane în cartierul craiovean Craiovița Nouă. În vizorul agresorului s-au aflat și polițiștii pe care i-a amenințat cu un cuțit.
Eveniment 08/27 07:41


Accident de circulație la Amărăștii de Jos

O motocicletă și o căruță au fost implicate într-un ușor accident de circulație ce a avut loc marți dimineața în comuna doljeană Amărăștii de Jos. Responsabil pentru accident a fost conducătorul motocicletei, un craiovean în vârstă de 24 de ani fără permis de conducere.
Eveniment 08/26 16:35

Cauta in site:

Video

SCM Craiova şi-a prezentat noul coordonator - Mădălina Zamfirescu

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 02/09/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4054 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.3594 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.5529 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0780 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6479 RON
1 Gram de aur (XAU) = 138.0131 RON

Ultimul număr

Nr 182 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704