Eveniment | Macheta avionului "Coandă 1910" a fost în Parlamentul European timp de cinci zile, fiind admirată de sute de vizitatori și funcționari ai Parlamentului. Aceasta a fost dusă la Bruxelles de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

de Anca Ochianu
12/10/2010, 21:09

 

Eurodeputatul craiovean a organizat în această săptămână o expoziție având ca tema 100 de ani de la construirea primul avion cu reacție de către românul Henri Coandă. În 1910, inventatorul român prezenta în cadrul Salonului Aeronautic de la Paris primul avion cu reacție din lume denumit "Coandă 1910". "Am ținut să marchez prin acest eveniment în Parlamentul European un secol de când Henri Coandă construia primul avion cu reacție din lume. Trebuie să atragem atenția asupra faptului ca un român a creat ceva care stă la baza transportului aerian modern de care ne bucuram cu toții", a declarat Marian-Jean Marinescu.

La expoziție au participat sute de persoane, printre acestea numărându-se chiar și președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Henri Coandă a fost un mare inventator și un mare savant. El a fost unul dintre acei oameni care a crezut în visele lui și apoi a încercat să le transpună în realitate. Este o plăcere deosebită pentru mine să mă aflu aici deoarece eu sunt, de asemenea, inginer și ca student am studiat "Efectul Coandă", a declarat președintele Parlamentului European Jerzy Buzek. Acesta s-a bucurat să-l cunoască pe Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român ajuns în spațiu, care a participat, de asemenea, la lansarea expoziției.

Comentează

Alte articole în Eveniment

A lovit doi oameni nevinovați pentru că s-a urcat băut la volan

Un accident grav de circulație s-a produs ieri, 28 iulie, pe DN 56, Craiova către Calafat. Un bărbat de 52 de ani aflat în scaun cu rotile și o femeie de 41 de ani au fost loviți în plin de un șofer băut.
Eveniment 09:37


Adrian Duicu, trimis în judecată

Adrian Ioan Duicu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției.
Eveniment 09:04


Persoane evacuate din casele lor de frica apelor. Comandamentul pentru Situații de Urgență, deschis la Prefectura Dolj

Comandamentul pentru Inundații a fost deschis la Guvernul României, prefecții din țară au transmis situațiile din județe.În Dolj, zeci de case au fost afectate apele luând în calea lor și bunuri și animale.
Eveniment 07/28 18:28


Două persoane decedate în accidente rutiere produse în Dolj

Doi bărbați au decedat ieri, 27 iulie, în urma a două accidente produse pe drumurile din Dolj.
Eveniment 07/28 09:00

Cauta in site:

Video

„Fac apel către cetățeni să nu intre în panică”, premierul Victor Ponta verifică situația localităților inundate din Oltenia

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 28/07/2014:

1 Euro (EUR) = 4.3873 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.2638 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.5451 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0201 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6102 RON
1 Gram de aur (XAU) = 136.9924 RON


Ultimul număr

Nr 182 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704