Eveniment | Macheta avionului "Coandă 1910" a fost în Parlamentul European timp de cinci zile, fiind admirată de sute de vizitatori și funcționari ai Parlamentului. Aceasta a fost dusă la Bruxelles de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

de Anca Ochianu
12/10/2010, 21:09

 

Eurodeputatul craiovean a organizat în această săptămână o expoziție având ca tema 100 de ani de la construirea primul avion cu reacție de către românul Henri Coandă. În 1910, inventatorul român prezenta în cadrul Salonului Aeronautic de la Paris primul avion cu reacție din lume denumit "Coandă 1910". "Am ținut să marchez prin acest eveniment în Parlamentul European un secol de când Henri Coandă construia primul avion cu reacție din lume. Trebuie să atragem atenția asupra faptului ca un român a creat ceva care stă la baza transportului aerian modern de care ne bucuram cu toții", a declarat Marian-Jean Marinescu.

La expoziție au participat sute de persoane, printre acestea numărându-se chiar și președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Henri Coandă a fost un mare inventator și un mare savant. El a fost unul dintre acei oameni care a crezut în visele lui și apoi a încercat să le transpună în realitate. Este o plăcere deosebită pentru mine să mă aflu aici deoarece eu sunt, de asemenea, inginer și ca student am studiat "Efectul Coandă", a declarat președintele Parlamentului European Jerzy Buzek. Acesta s-a bucurat să-l cunoască pe Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român ajuns în spațiu, care a participat, de asemenea, la lansarea expoziției.

Comentează

Alte articole în Eveniment

Procesul de șpagă al fostului judecător Bogdan Diaconescu bate pasul pe loc din cauza martorilor

Condamnat deja și aflat în penitenciar, unde ispășește o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare cu executare primită într-un dosar răsunător vizând fapte de corupție, fostul judecător Marius Bogdan Diaconescu, de la Tribunalul Dolj ajunge în fiecare lună la Curtea de Apel Craiova.
Eveniment 04/23 00:18


Și-a înjunghiat fostul șef din cauza unei reclamații la poliție

Un doljean a decedat, în cursul zilei de luni, după ce a fost înjunghiat de un fost angajat de al său. Între victimă și agresor exista o situație conflictuală de mai multă vreme din cauza unor neînțelegeri legate de bani.
Eveniment 03/23 20:00


Conducea fără permis și a accidentat un bărbat de 55 de ani

Ieri, 22 martie, în jurul orei 11:30, pe strada Dealului din localitatea Răcarii de Sus s-a produs un accident de circulaţie în urma căruia o persoană a ajuns la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Eveniment 03/23 09:05


Pietonii doljeni sancționați pentru traversare neregulamentară

În cursul zilei de ieri, poliţiştii rutieri craioveni au organizat o acţiune ăe principalele străzi din municipiul Craiova pentru conştientizarea pietonilor cu privire la rescurile la care se expun atinci când se angajează neregulamentar în traversarea străzii.
Eveniment 03/20 10:19

Cauta in site:

Video

Ponta: Nu întâmplător am ales Craiova

Proiect ,,Eco Pescar, promovarea ecoturismului in localitati riverane Dunarii''

Curs valutar

Cursul BNR din 24/04/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4136 RON
1 Dolar SUA (USD) = 4.0620 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 6.1466 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.3466 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.2656 RON
1 Gram de aur (XAU) = 155.7344 RON
Ultimul număr

Nr 208 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704