Howless-Bowless | În perioada de tristă amintire, cârpaciul suprem privea România ca pe un coteţ cu păsări împrejmuit de sârmă. Nu lăsa nicio orătanie să plece din cuşcă, le dădea mâncare cu porţia şi toate foloasele de pe urma lor le înstrăina. Dar Ceauşescu a vrut ca populaţia din coteţ să crească, aşa că, în 1966, decretul 770 a interzis avorturile şi orice metodă de contracepţie. Totul a degenerat într-un măcel, mii de românce decedând în urma avorturilor provocate prin metode băbeşti. De câştigat au avut doar cadrele medicale şi babele care binevoiau să scape femeile de sarcină, bineînţeles contra unor sume bunicele.

de Claudiu Radu
03/25/2008, 21:43

 

În Oltenia, lucrurile nu au stat mai bine decât în alte zone, ba din contră, multe dintre femeile care făceau pe medicul ginecolog şi-au făcut avere de pe urma gravidelor fără voie. Tanti Veta din satul doljean Urzicuţa era una dintre „doctoriţele” satului. Ne povesteşte despre perioada în care femeile riscau să intre în puşcărie dacă nu-şi duceau la capăt sarcinele: „Era chin mamă pe timpurile ălea dacă erai femeie. Ceauşescu a dat legea aia şi aveai voie să lepezi copilu’ doar dacă mai aveai încă patru sau făcusei două cezariene. Primilor născuţi după decret le ziceau «decreţei». La spital trebuia să ajungi cu avortul deja provocat sau cu mari pile. Dacă afla Miliţia, stăteau lângă tine până când îţi reveneai şi apoi făceai puşcărie şi te mai şi băteau până când spuneai cine te ajutase. Ştiu pe o femeie care o dusese pe soră-sa la spital şi au luat-o miliţienii, au bătut-o două zile la picioarele goale cu pulanele să spună cine îi făcuse avortu’ lu’ soru-sa. Asta ştia, dar n-a spus nimic. Până la urmă a murit aia din spital şi, la înmormântarea ei, a venit dusă pe braţe fiindcă avea picioarele umflate de la bătaie.”

 

Andreaua şi fusul – instrumente medicale
De la tanti Veta am aflat şi care erau metodele de provocare ale avortului. Cel mai des se folosea o sârmă izolată sau o andrea. Nici nu prea se ştia de sterilizare pe vremea aia şi, din această cauză, multe femei făceau infecţii şi mureau. Sonda era un furtun de la perfuzii care se folosea în acelaşi mod ca andreaua. „La început, unele îşi băgau şi fusul de tors numai să scape de copil. Şi crengile de leandru mai erau bune sau mina de pix. Unele luau şi vitamina PP că lua viteză sângele de simţeai că îţi iese foc pe urechi şi pe nas. Şi eu mai ajutam vecinele, dar mi-era o fricăăă! La un avort se luau câte 2.000 de lei, dar eu nu primeam bani, mai îmi aduceau mâncare, nu voiam să se le iau bani. Unele şi-au făcut case cu banii din avorturi şi la doctori se dădeau o grămadă de bani. Fiecare sat avea câte o femeie din asta, securiştii erau cu ochii pe ele, mai arestau, da’ nu se potoleau.”

 

Ţiganca Leana era ginecologul Craiovei
La oraş, lucrurile nu stăteau altfel. O femeie de vreo 45 de ani ne-a fost informatoare în Craiova. De la ea am aflat că ţiganca Leana era renumită în oraş. „Ăştia îi zicea lumea doamna doctor. Avea o metodă mai dureroasă, dar mult mai sigură. Se urca pe burta femeilor cu picioarele şi le călca până le murea copilul. Chiar am văzut pe cineva cu stomacul negru de la lovituri, dar era avantajul că nu aveau cum să facă infecţii.” Orăşeanca ne-a povestit mai multe cazuri cutremurătoare. O femeie stătuse acasă de frică până când a simţit că e pe moarte. A venit la spital, nu a avut bani, doctorii nu au vrut să o ajute şi a murit lăsând trei copii fără mamă. În Craiova, mai fusese adusă la Spitalul Nr. 1 o femeie care avea toate organele putrede din cauza infecţiei.

 

Doctorii lăsau femeile să moară contra banilor
„Erau foarte multe cazuri, chiar ştiu pe cineva care a intrat în comă de la provocarea unui avort cu o andrea. Un cunoscut neurochirurg din Craiova a promis familiei că o salvează dacă îi aduc o damigeană cu vin, bani şi doi curcani, deşi era sigur că o să moară. Oamenii au adus ce a cerut milogu’ ăla şi nici măcar nu a apucat să o opereze, fiindcă s-a dus femeia. Alta făcuse infecţie de avea puroi şi-n ochi. De obicei, celor cu probleme le scoteau pur şi simplu organele genitale. Chiar ştiu pe cineva care a făcut 37 de avorturi” – zice craioveanca. Mai spre ’89 apăruseră şi medicamentele ruseşti de contrabandă. Printre metodele de avort aplicate înainte de 1966 mai erau săritul coardei sau plimbarea cu căruţa pe arătură. Acum nici nu ar mai fi nevoie să meargă pe brazdă, o simplă promenadă pe drumul Craiova – Calafat ar rezolva problema.

 

Lagărele României
Şi, cum orice mijloc de contracepţie era interzis, româncele născociseră fel şi fel de leacuri băbeşti. Feliile de lămâie şi vitamina C erau la putere. Oţetul se folosea şi el, dar cineva inventase o reţetă care se spunea că dădea rezultate sigure: sare amestecată cu albuş de ou, se lăsa să se întărească şi se făceau pastile din amestec. Totuşi, cel mai sigur ar fi fost abstinenţa sau finalizarea actului care nu se voia procreativ într-un prosop sau hârtie igienică. Însă, vorba femeilor, „bărbaţii e porci!” Multe întreruperi de sarcină nu aveau succes şi copilul ieşea cu mari malformaţii. Dacă părinţii nu voiau să îl păstreze, era trimis la căminele de handicapaţi unde murea cu siguranţă din cauza condiţiilor. Erau ţinuţi dezbrăcaţi pe ciment şi spălaţi cu apă rece de la furtun. Holocaustul pare o vacanţă pe litoralul grecesc faţă de ceea ce se petrecea în lagărele de handicapaţi din România. 

Comentarii

matei, 27/02/2014 02:22

asa meritau femeile care incercau sa ia viata unui copil nevinovat

Comentează

Alte articole în Howless-Bowless

Inedit, dar adevărat: Poliţişti-căruţaşi la Slatina!

Mai mulţi poliţişti din municipiul Slatina au putut fi văzuţi, miercuri-seară, împingând pe străzile oraşului o… căruţă, deşi aceasta avea cal. Imaginea, decupată parcă dintr-un film de comedie, i-a lăxat mască pe locuitorii urbei aflaţi întâmplător pe traseul pe care poliţiştii au circulat împingând atelajul menţionat.
Howless-Bowless 06/21/2013 18:00


Întrecere ca-n filme între Poliţie şi un grup de minori în judeţul Olt

O cursă desfăşurată, ieri, între o maşină a Poliţiei şi una în care se aflau patru minori, s-a sfârşit cât se poate de prost pentru cei din urmă, care au crezut că pot scăpa de oamenii legii după ce nu au oprit la un control de rutină. Întâmplarea a avut pe raza comunei Teslui din judeţul Olt.
Howless-Bowless 04/25/2013 19:38


Accident stupid la Slatina: o maşină furată a fost găsită într-o groapă

Scene desprinse parcă dintr-o comedie mută au putut fi văzute, în această dimineaţă, pe o stradă de la marginea oraşului Slatina. O maşină marca Dacia, furată cu o zi înainte, zăcea căzută în şanţul săpat pentru amenajarea unui pod, aceasta fiind, practic, "înghiţită" de groapa cu pricina. Poliţiştii încearcă să ia legătura cu proprietarul.
Howless-Bowless 04/08/2013 16:31


Presa britanică, surprinsă de palatele ţigăneşti

Grandomania ţigănească a depăşit graniţele ţării, ajungând subiect de discuţie în presa britanică.
Howless-Bowless 06/14/2012 11:46

Cauta in site:

Video

Ştiinţa, în luptă cu adversarii, arbitrii şi Digisport: "Vrem să tragem un semnal de alarmă"


Curs valutar

Cursul BNR din 26/08/2016:

1 Euro (EUR) = 4.4568 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.9458 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.2093 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0603 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.0849 RON
1 Gram de aur (XAU) = 168.2311 RON


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Bd. N.Titulescu, nr.7, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704