Special | Cu ajutorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” prezentăm viaţa celui care a inventat stiloul şi a creat steagul României moderne a trăit o parte din viaţă la Craiova. Petrache Poenaru s-a născut pe 10 ianuarie 1799, în Beneşti, judeţul Vâlcea şi a decedat în 1875. A fost pandur şi om de taină al lui Tudor Vladimirescu, creator al steagului României moderne, inginer, matematician, inventator, pedagog, membru al Academiei Române din 1870, fondatorul colegiilor naţionale din Bucureşti şi Craiova, organizatorul învăţământului naţional românesc, inventatorul tocului rezervor (brevetat de guvernul francez în mai 1827 sub titlul plume portable sans fin, qui s’alimente elle-męme avec de l’encre).

de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“
05/27/2009, 00:42

 

Pandur şi om de taină a lui Tudor Vladimirescu
Marele organizator al învăţământului românesc a fost în tinereţe pandur în armata lui Tudor Vladimirescu. Tânărul de nici 22 de ani Petrache Poenaru, proaspăt grămătic prin Craiova, eminent absolvent al Şcolii „Obedeanu“ din Craiova, înflăcărat de idealurile revoluţiei, îşi schimbă straiele şi se strecoară în ceata unor haiduci pe care o strâseseră prin mahalalele Craiovei. Într-o încăierare cu nişte arnăuţi, tovaraşii lui haiduci îl prind că nu ştie să tragă la pistoale şi nici să arunce cuţitul, descoperind chiar că tânărul are o călimară ascunsă prin buzunare. Îl prezintă totuşi lui Tudor ca să râdă de tânărul Petrache. Dar Tudor este, din prima clipă, plăcut impresionat de mintea ageră şi entuziasmul lui. Ajunge în numai câteva săptămâni omul de taină al lui Tudor Vladimirescu şi şef al cancelariei şi al conţopiştilor.
Ziarul „Foaia de propagandă“ a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la iniţiativa sa, a însemnat nu numai primul ziar românesc, dar şi unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România de prezentare corectă a idealurilor revoluţionare ale lui Tudor, dublate de embrionul unei propagande, aşa după cum îi arată şi numele.

Steagul naţional al României
Steagul naţional al României, în forma actuală, a fost conceput de Petrache Poenaru, se pare după modelul francez. La intrarea armatei lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, Tudor a purtat pentru prima dată Tricolorul actual, care a fost ulterior preluat de paşoptişti. Flamura steagului armatei pandurilor fusese până atunci alcătuită din două bucăţi de mătase, aproximativ egale şi de formă pătrată, una albă şi cealaltă albastră, cusute pe margini cu ciucuri roşii, galbeni şi albaştri.

Pagini din brevetul asupra stiloului lui Petrache Poenaru
Una din invenţiile cu care ne mândrim ca popor este cea a lui Petrache Poenaru, care a inventat practic stiloul cum îl ştim astăzi, invenţia sa fiind brevetată în 1827 de guvernul francez. Însă, ca şi în alte cazuri, meritele morale pentru inventarea stiloului revin lui Lewis Edson Waterman, care şi-a brevetat invenţia în anii 1880, devenind apoi un industriaş preosper.

Studii la Viena şi la Paris
Scapă ca prin minune de la moarte la rugăminţile lui Tudor care îl face să promită că va pleca la Viena să înveţe. Petrache Poenaru l-a ascultat, a plecat la Viena, apoi şi la Paris. La 15 septembrie 1830 se deschidea în Anglia prima cale ferată din lume, între Liverpool şi Manchester. La 27 octombrie 1831, tânărul Petrache Poenaru spunea printre altele: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi...” Discursul de recepţie la primirea în Academia Română. Toată viaţa a susţinut că cele cinci luni cât a fost pandur i-au schimbat complet destinul şi va păstra toata viaţa în inimă acele clipe măreţe.

Comentează

Alte articole în Special

Sute de craioveni au alegat pentru a-i dărui lui Andrei șansa de a merge

Andrei Claudiu Dincă, un băiețel de numai cinci ani, mereu cu zâmbetul pe buze a avut neșansa de a fi încercat de boală. Asociația „Viața în fiecare zâmbet” în parteneriat cu Ladies circle 8 Craiova au reușit să strângă azi, 2 august, în Parcul Nicolae Romanescu, sute de craioveni deciși să îi dea o mână de ajutor unui băiețel deosebit.
Special 08/02 13:20


În fiecare an, pe 11 iulie sărbătorim Ziua Ciocolatei

Iubitorii deserturilor se bucură azi, 11 iulie, de Ziua Mondială a Ciocolatei care este sărbătorită la nivel internațional. Din cele mai vechi timpuri, ciocolata este un desert pe placul tuturor indiferent de vârstă.
Special 07/11 12:41


Grecia, locul unde marea sărută muntele

Datoriile pălesc în fața frumuseții sale, problemele grecilor dispar pe valurile mării albastre iar sărăcia se pierde în munții falnici. Atunci când însăși Afrodita îți apare în față în diverse forme, parcă uiți de datoriile de miliarde ale acestei țări încercate de sărăcie și proteste.
Special 07/10 00:20


Albăstrelele – un leac minune în numeroase afecţiuni

Pe lângă faptul că florile de albăstrele (Centaurea cyanus, fam. Asteraceae) ne încântă privirea cu aspectul și culoarea lor minunată, au și darul de a ne vindeca. Profesorul biolog Marian Niță de vorbește despre proprietățile medicinale ale florilor de albăstrele.
Special 07/02 19:09

Cauta in site:

Video

Fantezia păpușilor ajunge pe străzile Craiovei, de luni începe „Puppets occupy street”

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 20/08/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4244 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.3291 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.5395 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0386 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6552 RON
1 Gram de aur (XAU) = 138.5134 RON


Ultimul număr

Nr 182 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704