Special | Cu ajutorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” prezentăm viaţa celui care a inventat stiloul şi a creat steagul României moderne a trăit o parte din viaţă la Craiova. Petrache Poenaru s-a născut pe 10 ianuarie 1799, în Beneşti, judeţul Vâlcea şi a decedat în 1875. A fost pandur şi om de taină al lui Tudor Vladimirescu, creator al steagului României moderne, inginer, matematician, inventator, pedagog, membru al Academiei Române din 1870, fondatorul colegiilor naţionale din Bucureşti şi Craiova, organizatorul învăţământului naţional românesc, inventatorul tocului rezervor (brevetat de guvernul francez în mai 1827 sub titlul plume portable sans fin, qui s’alimente elle-męme avec de l’encre).

de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“
05/27/2009, 00:42

 

Pandur şi om de taină a lui Tudor Vladimirescu
Marele organizator al învăţământului românesc a fost în tinereţe pandur în armata lui Tudor Vladimirescu. Tânărul de nici 22 de ani Petrache Poenaru, proaspăt grămătic prin Craiova, eminent absolvent al Şcolii „Obedeanu“ din Craiova, înflăcărat de idealurile revoluţiei, îşi schimbă straiele şi se strecoară în ceata unor haiduci pe care o strâseseră prin mahalalele Craiovei. Într-o încăierare cu nişte arnăuţi, tovaraşii lui haiduci îl prind că nu ştie să tragă la pistoale şi nici să arunce cuţitul, descoperind chiar că tânărul are o călimară ascunsă prin buzunare. Îl prezintă totuşi lui Tudor ca să râdă de tânărul Petrache. Dar Tudor este, din prima clipă, plăcut impresionat de mintea ageră şi entuziasmul lui. Ajunge în numai câteva săptămâni omul de taină al lui Tudor Vladimirescu şi şef al cancelariei şi al conţopiştilor.
Ziarul „Foaia de propagandă“ a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la iniţiativa sa, a însemnat nu numai primul ziar românesc, dar şi unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România de prezentare corectă a idealurilor revoluţionare ale lui Tudor, dublate de embrionul unei propagande, aşa după cum îi arată şi numele.

Steagul naţional al României
Steagul naţional al României, în forma actuală, a fost conceput de Petrache Poenaru, se pare după modelul francez. La intrarea armatei lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, Tudor a purtat pentru prima dată Tricolorul actual, care a fost ulterior preluat de paşoptişti. Flamura steagului armatei pandurilor fusese până atunci alcătuită din două bucăţi de mătase, aproximativ egale şi de formă pătrată, una albă şi cealaltă albastră, cusute pe margini cu ciucuri roşii, galbeni şi albaştri.

Pagini din brevetul asupra stiloului lui Petrache Poenaru
Una din invenţiile cu care ne mândrim ca popor este cea a lui Petrache Poenaru, care a inventat practic stiloul cum îl ştim astăzi, invenţia sa fiind brevetată în 1827 de guvernul francez. Însă, ca şi în alte cazuri, meritele morale pentru inventarea stiloului revin lui Lewis Edson Waterman, care şi-a brevetat invenţia în anii 1880, devenind apoi un industriaş preosper.

Studii la Viena şi la Paris
Scapă ca prin minune de la moarte la rugăminţile lui Tudor care îl face să promită că va pleca la Viena să înveţe. Petrache Poenaru l-a ascultat, a plecat la Viena, apoi şi la Paris. La 15 septembrie 1830 se deschidea în Anglia prima cale ferată din lume, între Liverpool şi Manchester. La 27 octombrie 1831, tânărul Petrache Poenaru spunea printre altele: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi...” Discursul de recepţie la primirea în Academia Română. Toată viaţa a susţinut că cele cinci luni cât a fost pandur i-au schimbat complet destinul şi va păstra toata viaţa în inimă acele clipe măreţe.

Comentează

Alte articole în Special

Miss No: „Fac lucrurile care mă reprezintă, mai extravagante, mai nonconformiste, dar în același timp foarte practice”

În ultima perioadă curentul handmade a luat amploare în țara noastră. Realizate cu grijă, cu atenție și dăruire din ideile şi îndemânările unor artiști talentaţi, produsele lucrate manual au devenit piese unicat. Acestea se găsesc în cantitate limitată pentru că fiecare artist creează lucruri diferite. Perfecționistă, inventivă și cu planuri mărețe de viitor, Fiorela Costea -Miss No-, a dobândit talentul artistic încă de mică și și l-a perfecționat în timpul Liceului de Artă.
Special 12/18 00:40


Ținute de senzație la Balul Partenerilor

Ținute de gală, mâncăruri rafinate și valsul vienez au reînviat în Bănie o noapte de poveste. 200 de persoane s-au implicat în organizarea Balului Vienez al Clubului Partenerilor al Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Invitații s-au întrecut la capitolul vestimentație, doamnele și domnișoarele etalând rochii de designer.
Special 12/18 00:36


Craiova merge spre Europa în pași de vals

Ziua a 13 a lunii decembrie nu a fost una lipsită de noroc pentru reprezentanții Asociației “Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Ba am putea spune că a fost, după evenimentul de la Bruxelles, manifestarea anului 2014, menită să vină în sprijinul asociației. Balul Vienez al Clubului Partenerilor a reunit aproximativ 200 reprezentanți ai mediului de afaceri craiovean însă și pe cei din învățământul universitar.
Special 12/14 20:24


A dobândit talentul scriitoricesc de la o vârstă fragedă

Fiecare om are un talent. Unii îl dobândesc de la primul contact cu lumea, alții pe parcurs. Maria Victoria Deliu a dobândit talentul scriitoricesc de la o vârstă fragedă și a reușit ca la acest sfârșit de an să încânte publicul craiovean cu două romane de excepție care au povești de viață inedite. Avidă de cunoaștere, perseverentă, ambițioasă și cu o mare dragoste de carte și pasiune pentru a scrie, așa o putem descrie pe Victoria, elevă în clasa a VIII- a la Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din Craiova.
Special 12/10 23:45

Cauta in site:

Video

Moş Crăciun a venit la juniorii Craiovei

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 18/12/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4705 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.6250 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.6721 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1288 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.7137 RON
1 Gram de aur (XAU) = 141.1476 RONUltimul număr

Nr 194 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704