Special | Cu ajutorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” prezentăm viaţa celui care a inventat stiloul şi a creat steagul României moderne a trăit o parte din viaţă la Craiova. Petrache Poenaru s-a născut pe 10 ianuarie 1799, în Beneşti, judeţul Vâlcea şi a decedat în 1875. A fost pandur şi om de taină al lui Tudor Vladimirescu, creator al steagului României moderne, inginer, matematician, inventator, pedagog, membru al Academiei Române din 1870, fondatorul colegiilor naţionale din Bucureşti şi Craiova, organizatorul învăţământului naţional românesc, inventatorul tocului rezervor (brevetat de guvernul francez în mai 1827 sub titlul plume portable sans fin, qui s’alimente elle-męme avec de l’encre).

de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“
05/27/2009, 00:42

 

Pandur şi om de taină a lui Tudor Vladimirescu
Marele organizator al învăţământului românesc a fost în tinereţe pandur în armata lui Tudor Vladimirescu. Tânărul de nici 22 de ani Petrache Poenaru, proaspăt grămătic prin Craiova, eminent absolvent al Şcolii „Obedeanu“ din Craiova, înflăcărat de idealurile revoluţiei, îşi schimbă straiele şi se strecoară în ceata unor haiduci pe care o strâseseră prin mahalalele Craiovei. Într-o încăierare cu nişte arnăuţi, tovaraşii lui haiduci îl prind că nu ştie să tragă la pistoale şi nici să arunce cuţitul, descoperind chiar că tânărul are o călimară ascunsă prin buzunare. Îl prezintă totuşi lui Tudor ca să râdă de tânărul Petrache. Dar Tudor este, din prima clipă, plăcut impresionat de mintea ageră şi entuziasmul lui. Ajunge în numai câteva săptămâni omul de taină al lui Tudor Vladimirescu şi şef al cancelariei şi al conţopiştilor.
Ziarul „Foaia de propagandă“ a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la iniţiativa sa, a însemnat nu numai primul ziar românesc, dar şi unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România de prezentare corectă a idealurilor revoluţionare ale lui Tudor, dublate de embrionul unei propagande, aşa după cum îi arată şi numele.

Steagul naţional al României
Steagul naţional al României, în forma actuală, a fost conceput de Petrache Poenaru, se pare după modelul francez. La intrarea armatei lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, Tudor a purtat pentru prima dată Tricolorul actual, care a fost ulterior preluat de paşoptişti. Flamura steagului armatei pandurilor fusese până atunci alcătuită din două bucăţi de mătase, aproximativ egale şi de formă pătrată, una albă şi cealaltă albastră, cusute pe margini cu ciucuri roşii, galbeni şi albaştri.

Pagini din brevetul asupra stiloului lui Petrache Poenaru
Una din invenţiile cu care ne mândrim ca popor este cea a lui Petrache Poenaru, care a inventat practic stiloul cum îl ştim astăzi, invenţia sa fiind brevetată în 1827 de guvernul francez. Însă, ca şi în alte cazuri, meritele morale pentru inventarea stiloului revin lui Lewis Edson Waterman, care şi-a brevetat invenţia în anii 1880, devenind apoi un industriaş preosper.

Studii la Viena şi la Paris
Scapă ca prin minune de la moarte la rugăminţile lui Tudor care îl face să promită că va pleca la Viena să înveţe. Petrache Poenaru l-a ascultat, a plecat la Viena, apoi şi la Paris. La 15 septembrie 1830 se deschidea în Anglia prima cale ferată din lume, între Liverpool şi Manchester. La 27 octombrie 1831, tânărul Petrache Poenaru spunea printre altele: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi...” Discursul de recepţie la primirea în Academia Română. Toată viaţa a susţinut că cele cinci luni cât a fost pandur i-au schimbat complet destinul şi va păstra toata viaţa în inimă acele clipe măreţe.

Comentează

Alte articole în Special

Craiovenii preferă Roma, Milano și Praga de Valentine’s Day

În acest an, îndrăgostiţii pot renunţa la cadourile obişnuite de Valentine's Day și se pot răsfăța cu o minivacanţă în cele mai frumoase și romantice orașe europene, precum Roma, Istambul, Praga, Milano. Agenţiile de turism s-au pregătit din timp şi au lansat ofertele atractive cu o lună înainte de Ziua Îndrăgostiţilor.
Special 01/28 23:55


Columbofilii olteni își pregătesc păsările pentru campionate naționale

Columbofilia se promovează intens la nivelul ţării noastre, ceea ce a dus la creşterea numărului de membri şi la rezultate foarte bune în ultimii ani. Deși în zona Olteniei sunt mulţi campioni naţionali, care au participat la numeroase competiţiile europene unde au obținut rezultate deosebite, pasiunea și eforturile columbofililor nu sunt recompensate pe măsură. Miile de euro investite în aceste păsări valoroase se văd doar în diplomele și premiile naționale și internaționale.
Special 01/28 23:53


One Life debutează în februarie la Craiova

Trupa One Life, formată din tineri ambițioși, talentați și cu o cultură muzicală impresionantă, va avea lansarea oficială pe 11 februarie la TVR Craiova, cu piesa de rezistență „Izabella”. Tinerii craioveni au planuri mărețe pentru viitor și sunt deschiși mai multor genuri muzicale pentru următoarele piese.
Special 01/28 23:51


Strigăt disperat al unei doljence, în Italia: "Scrieţi despre mine, sunt pe drumuri!"

O femeie de 32 de ani, originară din Calafat, cere ajutorul semenilor din Italia. Cristina Stângă este practic pe drumuri după ce a fost înşelată de o agenţie de plasare a forţei de muncă din nordul ţării. Cazul este prezentat pe larg de publicaţia Gazeta Românească.
Special 01/27 17:54

Cauta in site:

Video

Eliza Peța va fi noul administrator al S.C Salubritate Craiova

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 28/01/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4585 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.9258 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.9697 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1541 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.3632 RON
1 Gram de aur (XAU) = 162.2549 RON
Ultimul număr

Nr 197 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704