Actualitate | „Astăzi, 24 ianuarie 2014, celebrăm 155 de ani de la momentul Unirii Principatelor Române din 1859, un act istoric care a marcat trecerea la o etapă importantă a procesului de formare a statului român modern.

01/24/2014, 11:00

 

Este o zi cu semnificații majore pentru istoria și identitatea noastră națională, o zi care ne amintește că forța unui popor stă în solidaritatea și în determinarea sa, dar și in liderii politici pe care îi are și în capacitatea lor de a coopera, dincolo de conflictele și interesele mărunte. Marcăm astăzi un moment de solidaritate și de unitate a poporului român, o dovadă clară a capacității noastre de a construi împreună și de a depăși dificultățile și disensiunile vieții cotidiene, în numele unor idealuri și valori comune. „Mica Unire" este un act istoric pe care școala românească are datoria să-l cultive, să-l evoce și să-l transmită generație după generație. La nivelul Ministerului Educației Naționale se lucrează, în acest moment, la noile programe de istorie pentru ciclul de învățământ preuniversitar, începând cu clasa a IV-a, până la clasa a XII-a. Acestea vor permite elevilor să înțeleagă mai bine conceptul european de «unitate în diversitate», prin analizarea ideilor și momentelor care au stat la baza formării identității naționale românești, dar și prin înțelegerea rolului nostru în Europa și în lume. Privind spre viitor și învățând din trecut, datoria noastră față de generațiile viitoare este de a oferi modele de verticalitate morală și dăruire, cinstind și păstrând mereu actuală memoria personalităților care s-au jertfit pentru România și care au făcut totul pentru a înfăptui Unirea.”

 

 

Comentează

Alte articole în Actualitate

Craiova, oficial în cursa pentru Capitală Culturală

Craiova îşi propune să devină, în anul 2021, Capitală Culturală Europeană împreună cu întreaga zonă istorică Oltenia. Dobândirea acestui titlu, ce se va acorda de către Parlamentul European în anul 2016, depinde de strategia şi seriozitatea autorităţilor, de opinia experţilor din domeniu, dar şi de fiecare dintre cetățeni, cei care vor beneficia de acest nobil statut în anul 2021, în cazul în care municipiul Craiova va fi desemnat câștigător.
Actualitate 00:55


Străinătatea rămâne prima alegere în rândul tinerilor medici

Mulți dintre ei au învățat tot anul pentru acest concurs, au avut mari emoții înaintea examenului, dar au reușit să intre în Rezidențiat. După 6 ani de facultate vor continua cu specializarea, obligatorie, pentru a profesa ca medic. Craiova a fost unul dintre cele șase centre universitare care a organizat Rezidențiatul, aproape 600 de candidați din mai multe județe ale Olteniei, dar și de la Brașov, susținând aici concursul.
Actualitate 00:23


Despre libertatea presei, la Filarmonica” Oltenia”

Cum facem diferența între libertatea presei și garantarea dreptului la viață privată a persoanelor publice? Aceasta a fost întrebarea de la care a pornit conferința “Respectul vieții private sau libertatea de exprimare?”, eveniment organizat de Baroul Dolj și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București. Conferința a fost găzduită de Filarmonica” Oltenia” din Craiova. La eveniment au participat prof. Univ. Dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj, Marisa Mac Isaac, ofițer politic în cadrul Ambasadei S.U.A., specialist în problematica statului de drept, jurnalistul Corina Drăgotescu și Gabriel Caian, judecător detașat, agentul guvernamental al României la C.E.D.O.
Actualitate 00:16


Tratamentul cu „Bătrâniş” ajută la eliminarea acidului uric

Bătrânişul (Erigeron canadensis L., fam. Asteraceae/Compozitae)este o plantă anuală, erbacee, originară din America, adusă în Europa în anul 1655, unde s-a răspândit foarte repede. Face parte din marea familie a compozitelor și crește prin pârloage, grădini, locuri necultivate, arături, pe lângă drumuri, tăieturi de pădure, adeseori invadantă, foarte comună în întreaga țară.
Actualitate 00:05

Cauta in site:

Video

Elevii sportivi vor fi premiați cu ocazia Galei Sportului Școlar Doljean

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 26/11/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4200 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.5479 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.5805 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1441 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6751 RON
1 Gram de aur (XAU) = 136.5176 RON
Ultimul număr

Nr 192 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704