Sport | Sport Club Municipal Craiova este o instituție cu renume în cadrul căreia își desfășoară activitatea cinci echipe profesioniste de baschet masculin și feminin, volei maculin și feminin și handbal, toate în Prima Ligă Națională, sau Divizia A, după caz. Deși echipele sunt în vacanță, conducerea clubului nu stă, semnează contracte, caută sponsori, în încercarea de a scoate bani din piatră seacă.

de Sunita Bica
06/26/2013, 23:28

 

Bogdan Bălan, directorul Sport Club Municipal Craiova, și-a propus ca în sezonul viitor să nu coboare ștacheta și să aducă pe banca de jucători oameni care să facă o diferență. Acesta a menționat că nu va păstra nici un sportiv, indiferent dacă vorbim de echipele de fete sau de cele de băieți, care nu poate să ajute clubul. „Trebuie să ajungem cât mai sus” pare a fi deviza managerului. „Mi-am propus să terminăm cât mai repede cu lotul de sportivi, momentan ne-am descurcat destul de bine la toate secțiile. La baschet și volei băieți managerii trebuie să gestioneze foarte bine situația și să mai aducă câțiva jucători, români sau străini, pentru a nu ne face de râs. La volei am păstrat jucătorii din echipa de bază, doar Dan Borota ne părăsește. O să mai renunțăm la unii jucători pentru că vrem echipe care să facă performanță, să mai și câștigăm, nu avem nevoie de oameni care doar să ne ocupe banca, a spus Bogdan Bălan. 

Obiective mari dar nu mărețe

În luna iulie echipa de handbal feminin o să înceapă pregătirea pentru sezonul 2013-2014, începând din luna august  se reunesc și loturile celorlalte echipe. În noul sezon echipele de bashet și volei masculin sunt înscrise în trei competiții, Campionatul Național, Cupa României și Liga Balcanică, respectiv CEV Champions League, pentru volei. Loturile sunt aproape gata la toate cele cinci echipe și planul este stabilit, evitarea retrogradării la baschet și volei feminin și un loc cât mai sus la baschet masculin și handbal. Obiectivul echipei de volei este mai ambițios, pentru aceștia managerul SCM își dorește un loc în primele patru din clasament. „La volei feminin avem deja definitivat lotul, avem conturat un proiect în momentul în care vom stabili totul îl vom face public. Eu nu pot spune dacă un sportiv este al nostru până nu a semnat contractul. Ne-am lovit de cazuri în care am ajuns la o înțelegere cu cineva și aceea persoană a semnat cu altă echipă. La volei băieți stăm foarte bine. Zilele acestea am mai discutat cu încă doi jucători, unul dintre aceștia este libero-ul Gavrilovici, care este plecat în Serbia la cursuri. Pentru echipa de volei masculin obiectivul de anul acesta va fi un loc în 1-4, sperăm să avem un loc bun și în cupe. Pentru echipele de volei feminin și baschet feminin obiectivele sunt mai rezervate și anume evitarea retrogradării. De la echipa de baschet masculin avem așteptări mai mari, dar bugetul clubului nu ne permite să avem obiective mărețe. Băieții de la baschet vor merge la Liga Balcanică iar voleibaliștii la Cupele Europene, acest lucru înseamnă alocarea unor sume destul de mari din bugetul clubului pentru participarea echipelor la aceste competiții, aproximativ 30.000 de euro de fiecare”, a afirmat Bogdan Bălan, directorul SCM Craiova.

Carne, medicamente sau fructe, orice mână întinsă clubului e binevenită

Bugetul Sport Club Municipal Craiova în anul 2013 este de 64 de miliarde de lei vechi. Este o sumă mică pentru toate cheltuielile care se întrevăd, salarii, echipamente, deplasări, mese, medicamente. Sportivii SCM sunt găzduiți și hrăniți de club, primesc salarii și trebuie să le fie asigurate deplasările. În toate acestea întră și asigurarea celor două mese pe zi din doar 450 de RON pe lună. Bogdan Bălan și echipa lui au căutat sponsorizări și poartă discuții cu oameni de afaceri și agenți economici din Craiova. Din păcate oamenii nu se prea îngrămădesc să îi sponsorizeze pe cei care au readus sportul în Bănie. „Am discutat cu mai mulți oameni de afaceri dar în situația economică actuală nu prea reușim să facem rost de bani. Avem sponsori de la care încercăm să luăm lucruri care să ne ajute în activitatea noastră. Am luat legătura cu diverși agenți economici care să ne ofere carne, fructe, pentru că în bugetul nostru sunt prevăzuți doar 450 de lei pe lună pentru masa unui sportiv, nu contează că este libero la fete și are un metru șaizeci și 50 de kilograme sau că este vorba de Drăgușin care are 150 de kilograme și doi metri douăzeci. Este o sumă foarte mică din care trebuie să le asigurăm două mese pe zi. La meciuri trebuie să aducem, pe lângă vitaminele și susținătoarele de efort, diverse  băuturi, energizante, care costă mult. Purtăm discuții și cu câteva farmacii pentru a primi medicamente, am vorbit și cu reprezentanții unei tipografii care ne vor face pliante și afișe, în schimb noi le vom pune un banner la meciuri”, a adăugat mangerul SCM. Costurile devin irelevante pentru craioveni, ei își doresc să vadă în sală sportivi buni care să le aducă cupele și campionatele mult visate. Sportul de sală a luat amploare în Craiova și rezultatele echipelor craiovene din sezonul trecut, vorbim de cele de baschet și în mod deosebit volei masculin, nu vor fi uitate.

 Bani de masă, bani de casă, totul de la SCM

Costurile pentru înscrierea echipelor craiovene în competițiile naționale sunt determinate de numărul de deplasări pe care le va face fiecare echipă și numărul de meciuri organizate acasă. Cu ocazia fiecărei deplasări clubul trebuie să le asigure jucătorilor cazare, trei mese pe zi, transport, medicamente și echipament. „Noi asigurăm cazarea lotului de sportivi, în funcție de câți jucători sunt, pot fi 14 sau chiar 16. Le asigurăm trei mese pe zi, se adaugă costurile de deplasare ajungându-se la sume destul de mari. Chiar și când jucăm acasă costurile sunt mari, trebuie să asigurăm cazarea, transportul și masa arbitrilor și staff-ului tehnic. De obicei sunt trei arbitri și încă 4-5 persoane care țin timpul și scriu foaia de joc. Vin opt persoane pentru un singur meci care, chiar dacă sunt plătiți cu doar 50 de lei pe meci, ne costă. Pentru echipe mai avem nevoie de bani pe care să îi dăm pe echipamente, medicamente, protocol, nu ne-am făcut un calcul dar bugetul pe anul trecut a fost suplimentat. Din luna iulie 2012 și până la sfârșitul anului ni s-au pus la dispoziție 23 de miliarde de lei vechi. În ianuarie și februarie 2013 a trebuit să le dăm salariile jucătorilor la jumătate pentru că nu se votase bugetul, din fericire au înțeles acest lucru și din luna martie am revenit cu salariile la zi. Anul acesta avem un buget bun din care sper să le putem da jucătorilor tot ce trebuie”, a menționat directorul SCM Craiova. În anul 2013 bugetul clubului este de 6 milioane 400 de mii de lei, sperăm să nu se mai ajungă în situația în care jucători buni să plece din Bănie pentru că salariile sunt foarte mici.

Indiferent de jucători, sportul de performanță trebuie susținut

Unul din proiectele pe care le-a dezvoltat directorul SCM Craiova, Bogdan Bălan, în sezonul trecut, a fost promovarea sportului în școli. Este un program pe care îl va continua și în sezonul 2013-2014 deoarece a dat rezultate. Copii și-au arătat interesul nu numai față de echipele craiovene ci și față de sport în general. „Anul trecut am încercat să facem o promovare a sportului în școli și licee. Am mers și am jucat meciuri cu cei mici, am fost primiți foarte bine, copii s-au implicat și chiar am avut părinți care ne întrebau cum fac să își înscrie copii la un sport de echipă. Acest lucru ne-a arătat că ne-am îndeplinit scopul. Din păcate craiovenii am văzut că sunt suporteri de rezultat. Dacă echipa câștigă venim la sală, când echipa pierde nu mai venim. Doar la baschet am văzut că suporterii sunt mai implicați. Sper să ne păstrăm suporterii și în sezonul viitor, iar noi vom continua să cultivăm pasiunea pentru sport în școlile din oraș”, a declarat Bogdan Bălan.

 

Comentează

Alte articole în Sport

Căpitanul Ştiinţei, Vătăjelu, convocat la echipa naţională

Deşi nu a făcut parte din lotul convocat iniţial de neamţul Christoph Daum, căpitanul Universităţii Craiova, Bogdan Vătăjelu, a fost chemat pe ultima sută de metri la echipa naţională, după ce stelistul Alin Toşca s-a accidentat. România debutează duminică seara în preliminariile pentru Mondialul din 2018, întâlnind naţionala Muntenegrului, pe „Cluj Arena”.
Sport 10:19


Elogii de la „Rege”: „Craiova are spirit, istorie, tradiţie, jucătorii sunt obligaţi să câştige”

După meciul pierdut de echipa sa în faţa Ştiinţei, pe „Extensiv”, Gică Hagi a rămas minute în şir pentru a răspunde întrebărilor presei din Bănie. Cuvintele „Regelui” la adresa Craiovei au fost dintre cele mai măgulitoare, el afirmând că tradiţia locului îi obligă pe fotbaliştii Ştiinţei să se impună, iar publicul îi împinge de la spate.
Sport 08/29 10:50


Ştiinţa are Viitorul roz: alb-albaştrii au învins echipa lui Hagi şi rămân pe podium

Universitatea Craiova a câştigat meciul din etapa a 6-a a Ligii I, cu Viitorul Constanţa, scor 2-1, pe „Extensiv”, în faţa a 3.000 de spectatori. Juniorul Manea a intrat la pauză şi a creat primul gol, marcat de Bancu, în primul minut al părţii secunde. Măzărache a dublat avantajul, după o oră de joc, dintr-o centrare a lui Vătăjelu, iar Casap a redus din handicap dintr-o lovitură liberă.
Sport 08/28 21:06


Valentina Ardean a marcat 4 goluri la debutul pentru SCM Craiova: "Am numai cuvinte pozitive despre echipă"

Starul transferat în vara aceasta la SCM Craiova, Valentina Ardean Elisei, a debutat astăzi pentru echipa din Bănie în amicalul câştigat în Sala Polivalentă cu nou-promovata în Liga Naţională, CSM Bistriţa, scor 35-23, la pauză 19-9. De altfel, extrema de 34 de ani a şi marcat primul gol al Craiovei în meciul amical cu Bistriţa, egalând la 1.
Sport 08/26 18:29

Cauta in site:

Video

Ştiinţa, în luptă cu adversarii, arbitrii şi Digisport: "Vrem să tragem un semnal de alarmă"


Curs valutar

Cursul BNR din 29/08/2016:

1 Euro (EUR) = 4.4621 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.9894 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.2286 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0665 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.0808 RON
1 Gram de aur (XAU) = 168.9297 RON


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Bd. N.Titulescu, nr.7, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704