Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Expoziţii de artă şi bijuterii unicat, la târgul handmade din Bănie

Nu sunt puțini cei care, din prea multă pasiune, creează produse handmade și fac din asta o adevărată artă. Pe lângă jobb-ul de zi cu zi, din dorința de a se destinde și de a crea lucruri frumoase, încep prin a lucra manual diverse produse pe care le adaptează propriilor preferințe. Realizarea lor necesită multă muncă, materiale alese cu grijă, timp, energie și mai ales idei originale. Astfel de produse unicat au încântat privirile craiovenilor la ultimul târg handmade care s-a desfășurat recent în Bănie.
Special 10/29 23:26


„All time hits”, un CD de excepție semnat Casual Band

Trupa Casual Band le-a pregătit o mare surpriză craiovenilor iubitori de muzică bună, odată cu lansarea primului CD audio intitulat „All time hits”. Șapte cover-uri ale unor piese celebre se regăsesc pe materialul discografic ce îmbină stiluri muzicale precum jazz, latino, funk sau rock ‘n‘ roll. CD-ul are o „valoare sentimentală” și nu este scos pe piață în scop comercial.
Special 10/23 00:08


Zaibărul şi Prazul, sărbătorite la Băileşti

Sărbătoare mare în rândul băileştenilor! La sfârșitul săptămânii trecute, acasă la Nea Mărin a avut loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului Zaibărului şi al Prazului. Desfăşurat în perioada 17-19 octombrie a.c., evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Băileşti, Consiliul Local Băileşti, Casa de Cultură „Amza Pelea” în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism şi a cuprins o serie de momente specifice acestei sărbători locale atât de îndrăgită de oltenii lui Nea Mărin.
Special 10/23 00:06


Fotografii cu suflet expuse într-un mod cât mai natural

Artistul fotograf trebuie să aibă abilitatea de a vedea prin ochiul obiectivului ceea ce alți oameni nu pot vedea. Culorile, designul, modelele, peisajele, toate trebuie alese cu precizie pentru a crea frumosul. Livia Corcoveanu a intrat cu pași repezi în lumea artei fotografice și a reușit să atragă premii importante pentru creațiile sale.
Special 10/23 00:02

Cauta in site:

Video

Simpozionul Științific Internațional “Stat și Societate în Europa” a ajuns la cea de-a a VII -a ediție

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 30/10/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4197 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.5094 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.6145 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1339 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6657 RON
1 Gram de aur (XAU) = 136.1406 RON
Ultimul număr

Nr 190 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704