Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Miss No: „Fac lucrurile care mă reprezintă, mai extravagante, mai nonconformiste, dar în același timp foarte practice”

În ultima perioadă curentul handmade a luat amploare în țara noastră. Realizate cu grijă, cu atenție și dăruire din ideile şi îndemânările unor artiști talentaţi, produsele lucrate manual au devenit piese unicat. Acestea se găsesc în cantitate limitată pentru că fiecare artist creează lucruri diferite. Perfecționistă, inventivă și cu planuri mărețe de viitor, Fiorela Costea -Miss No-, a dobândit talentul artistic încă de mică și și l-a perfecționat în timpul Liceului de Artă.
Special 12/18 00:40


Ținute de senzație la Balul Partenerilor

Ținute de gală, mâncăruri rafinate și valsul vienez au reînviat în Bănie o noapte de poveste. 200 de persoane s-au implicat în organizarea Balului Vienez al Clubului Partenerilor al Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Invitații s-au întrecut la capitolul vestimentație, doamnele și domnișoarele etalând rochii de designer.
Special 12/18 00:36


Craiova merge spre Europa în pași de vals

Ziua a 13 a lunii decembrie nu a fost una lipsită de noroc pentru reprezentanții Asociației “Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Ba am putea spune că a fost, după evenimentul de la Bruxelles, manifestarea anului 2014, menită să vină în sprijinul asociației. Balul Vienez al Clubului Partenerilor a reunit aproximativ 200 reprezentanți ai mediului de afaceri craiovean însă și pe cei din învățământul universitar.
Special 12/14 20:24


A dobândit talentul scriitoricesc de la o vârstă fragedă

Fiecare om are un talent. Unii îl dobândesc de la primul contact cu lumea, alții pe parcurs. Maria Victoria Deliu a dobândit talentul scriitoricesc de la o vârstă fragedă și a reușit ca la acest sfârșit de an să încânte publicul craiovean cu două romane de excepție care au povești de viață inedite. Avidă de cunoaștere, perseverentă, ambițioasă și cu o mare dragoste de carte și pasiune pentru a scrie, așa o putem descrie pe Victoria, elevă în clasa a VIII- a la Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din Craiova.
Special 12/10 23:45

Cauta in site:

Video

Moş Crăciun a venit la juniorii Craiovei

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 18/12/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4705 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.6250 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.6721 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1288 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.7137 RON
1 Gram de aur (XAU) = 141.1476 RONUltimul număr

Nr 194 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704