Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Georgiana Ion, “bijutierul” vocilor și cântecului popular

A scrie despre Georgiana Ion nu îți ajunge doar o pagină dintr-un ziar. Este un artist complex și complet, care din dragoste pentru folclor și vatra satului a adus la urechea iubitorilor de muzică unele dintre cele mai frumoase cântece populare.
Special 04/28 00:07


Povești de viață de succes ale unor români din Canada și America


Special 04/14 18:33


Polițist craiovean, în misiune sub turnul Eiffel

Unul dintre polițiștii craioveni a participat, la începutul anului, la una dintre cele mai importante misiuni al Ministerului Administrației și Internelor în plan internațional. Agentul șef adjunct Laurențiu Ferariu s-a numărat printre polițiștii români care le-au dat o mână de ajutor autorităților franceze în misiunile de patrulare dar și cele pentru întărirea dispozitivelor imediat după ce în Franța a fost declanșată alerta teroristă.
Special 04/14 15:33


Alertă! CRAIOVENII DIN BRUXELLES SUNT ÎN SIGURANȚĂ

Craioveanca Gabriela Zanfir, fost redactor al ziarului Lupa, se află de mai mulți ani la Bruxelles. În această dimineață, când au avut loc cele trei explozii în orașul belgian, tânăra a trecut prin stația de metrou unde a avut loc cea de-a treia deflagrație.
Special 03/22 11:20

Cauta in site:

Video

Circulația tramvaielor a fost reluată. Olguța vrea să cumpere, în 2017, tramvaie noi


Curs valutar

Cursul BNR din 05/05/2016:

1 Euro (EUR) = 4.5021 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.9366 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.7068 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0664 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.0908 RON
1 Gram de aur (XAU) = 161.5530 RON

Ultimul număr

Nr 237 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704