Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Craiova pe ritmuri latino

Dansurile latino au pus stăpânire pe Craiova. În acest an în Cetatea Banilor au avut loc o mulțime de evenimente care au avut în centrul lor dansuri stradale, spectacole și workshop-uri pe ritmurile armonioase și fierbinți ale muzicii latino-americane. Instructori renumiți au pășit în orașul nostru să ne insufle un strop din tradițiile Americii Latine.
Special 09/25 00:29


Geo și Marin, prietenii Teatrului „Colibri” au făcut spectacol în Craiova

Păpușarii sunt magicienii care dau viață unor personaje atât de tăcute și cuminți, în mâinile lor apa, focul și chiar soarele prin viață. Geo Dinescu și Marin Fagu, actori păpușari în cadrul companiei MAG din București, sunt prieteni vechi ai craiovenilor, ai artei și ai divertismentului de calitate. Aceștia și-au arătat măiestria în cadrul Festivalului „Puppets occupy street”.
Special 09/17 23:08


Are doar 8 ani și este la cea de-a patra expoziție

Talentul ne vizitează oricând, indiferent de vârstă. Micuța Carla pictează de la vârsta de 6 ani și a luat numai premiul I. Este un copil talentat care iubește foarte mult natura și expune pe pânză orice aspect din natură în culorile copilăriei. Fiecare tablou din cadrul expoziției „Natura în culorile copilăriei” are o poveste și o semnificație aparte pentru mica artistă.
Special 09/17 22:59


Lucrul manual este mereu unicat

În ultima perioadă curentul hand-made s-a extins peste tot în România. Realizate cu grijă, cu atenție și dăruire din ideile şi îndemânările unor artiști talentaţi, produsele meșteșugite cu drag au devenit piese unicate. Se găsesc în cantitate limitată pentru că fiecare artist creează lucruri diferite.
Special 09/10 22:52

Cauta in site:

Video

Olguța Vasilescu: “Avem potențial turistic în Oltenia”

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 01/10/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4127 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.4994 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.6678 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1243 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6599 RON
1 Gram de aur (XAU) = 136.0189 RON


Ultimul număr

Nr 187 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704