Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentarii

Sorin Dinu, 16/09/2011 09:40

In ultimii ani orasul Craiova s-a schimbat radical in bine: <br /> 1. Aeroportul din Craiova - complet modernizat si refacut;<br /> 2. modernizarea parcurilor Nicolae Romanescu si Tineretului;<br /> 3. fantanile arteziene din centrul orasului si de la gara;<br /> 4. zona Teatrului National Marin Sorescu si parcarea subterana;<br /> 5. mai multe mall-uri se vor deschide in curand;<br /> 6. noul sediu al facultatii de Drept (in constructie);<br /> 7. pasajul suprateran din centrul orasului (in constructie);<br /> 8. pasajul subteran de la Universitate.<br /> Craiova este un oras modern, in care investitorii straini (FORD-ul)au pus in miscare si reabilitarea infrastructurii (sosele, drumuri, aeroporturi). Turismul de afaceri s-a dezvoltat puternic, drept dovada si cele peste 35 unitati de cazare care au aparut in ultimii ani (Hoteluri, Pensiuni).

Comentează

Alte articole în Special

Antrenament comun româno-american

Parteneriatul sau alianțele în orice domeniu stabilesc în timp mai mult decât relații oficiale. În spatele lor se găsesc oameni cu sentimente și personalități apropiate. Iar de multe ori sentimentele umane desfac barierele sau cutumele ce stabilesc regulile stricte folosite în astfel de situații.
Special 04/17 00:12


Există oameni care nu pot renunța la viața trăită în aer

Pilotul este cel care, o dată la zece zile urcă la bordul elicopterului SMURD din Craiova și este mereu pregătit să ridice aparatul în aer la momentul potrivit, pentru a salva vieți.
Special 04/17 00:07


Studenții basarabeni se întorc acasă

Sunt mereu pe drumuri, cu inima împărțită în două, cu dor de țară sau cu dor de familie. Studenții basarabeni din Craiova ne împărtășesc tradițiile, obiceiurile și visele românilor de dincolo de Prut.
Special 04/17 00:04


Nea Petre este profesor în arta încondeierii ouălor

Sărbătorile Pascale sunt legate în mintea și în sufletul oricărui român de familie, tradiții, obiceiuri și bineînțeles de ouăle roșii. Petre Ciobanu păstrează obiceiurile populare cu sfințenie și transmite arta încondeierii ouălor și copiilor și nepoților săi.
Special 04/17 00:01

Cauta in site:

Video

Consiliul Judetean va ureaza un Paste Fericit!!

Masterplanul de apa in Judetul Dolj

Curs valutar

Cursul BNR din 18/04/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4607 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.2281 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.4148 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 2.9325 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6578 RON
1 Gram de aur (XAU) = 134.4481 RONUltimul număr

Nr 172 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704