Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Craiovenii preferă Roma, Milano și Praga de Valentine’s Day

În acest an, îndrăgostiţii pot renunţa la cadourile obişnuite de Valentine's Day și se pot răsfăța cu o minivacanţă în cele mai frumoase și romantice orașe europene, precum Roma, Istambul, Praga, Milano. Agenţiile de turism s-au pregătit din timp şi au lansat ofertele atractive cu o lună înainte de Ziua Îndrăgostiţilor.
Special 01/28 23:55


Columbofilii olteni își pregătesc păsările pentru campionate naționale

Columbofilia se promovează intens la nivelul ţării noastre, ceea ce a dus la creşterea numărului de membri şi la rezultate foarte bune în ultimii ani. Deși în zona Olteniei sunt mulţi campioni naţionali, care au participat la numeroase competiţiile europene unde au obținut rezultate deosebite, pasiunea și eforturile columbofililor nu sunt recompensate pe măsură. Miile de euro investite în aceste păsări valoroase se văd doar în diplomele și premiile naționale și internaționale.
Special 01/28 23:53


One Life debutează în februarie la Craiova

Trupa One Life, formată din tineri ambițioși, talentați și cu o cultură muzicală impresionantă, va avea lansarea oficială pe 11 februarie la TVR Craiova, cu piesa de rezistență „Izabella”. Tinerii craioveni au planuri mărețe pentru viitor și sunt deschiși mai multor genuri muzicale pentru următoarele piese.
Special 01/28 23:51


Strigăt disperat al unei doljence, în Italia: "Scrieţi despre mine, sunt pe drumuri!"

O femeie de 32 de ani, originară din Calafat, cere ajutorul semenilor din Italia. Cristina Stângă este practic pe drumuri după ce a fost înşelată de o agenţie de plasare a forţei de muncă din nordul ţării. Cazul este prezentat pe larg de publicaţia Gazeta Românească.
Special 01/27 17:54

Cauta in site:

Video

Acţiunea „Din inimă pentru inimă”, la Căminul pentru persoane vârstnice

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 30/01/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4424 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.9157 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.9039 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0935 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.2438 RON
1 Gram de aur (XAU) = 159.2492 RON
Ultimul număr

Nr 197 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704