Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Tot mai multe femei cad victime ale violenței domestice

La fiecare 30 de secunde o femeie din România devine victimă a violenței domestice. Mai grav este faptul că 75% dintre cazurile de violență domestică nu sunt raportate, de teamă sau pur și simplu din cauza prejudecăților. Nici Doljul nu este ocolit de acest fenomen. Dacă în 2013, în spitalele din județ au ajuns 149 de femei bătute, în primele zece luni ale lui 2014 numărul victimelor agresiunilor fizice era de 121.
Special 11/27 00:20


Bucatele oltenești, printre cele mai gustoase

Fiecare județ al Olteniei își păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile în prepararea bucatelor tradiționale de sărbători. Bucătăria oltenească cuprinde o gamă largă de mâncăruri gustoase și sățioase, de la sărmăluțe-n foi de varză, ardei copt sau umplut cu carne, orez și praz, fasole bătută făcută în ceaun, ciorbă de os, la tocăniță de scoici, mămăligă prăjită pe plită, murături țărănești și piftii.
Special 11/27 00:13


Costumul popular românesc, între tradiţie şi afacere

A fost nevoie ca marile case de modă din afară să includă în colecţiile lor elemente din folclorul românesc, ca să ne dăm seama de valoarea comorii din „lada bunicii”. Dacă în urmă cu câţiva ani, costumele populare zăceau, de multe ori, aruncate în casa de la ţară, acum au revenit în actualitate, iar cele mai vechi ajung să fie evaluate la mii de euro.
Special 11/19 23:36


Crame vestite în patru judeţe i-au invitat pe craioveni la degustat de vin

Chiar dacă nu şi-au mai umplut butoaiele de vin ca altădată, podgorenii din Oltenia susţin că aroma şi tăria licorii de anul acesta sunt deosebite. De acest lucru s-au putut convinge toţi craiovenii care au trecut pragul târgului de vinuri organizat de Facultatea de Agriclutură şi Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova.
Special 11/19 23:34

Cauta in site:

Video

Bercea Mondial și soția sa, reținuți într-un nou dosar de evaziune și spălare de bani

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 28/11/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4247 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.5533 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.5751 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.1193 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6811 RON
1 Gram de aur (XAU) = 135.2576 RON
Ultimul număr

Nr 192 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704