Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Actoria, prefăcătorie ridicată la rang de artă

Daniela Ionescu era pasionată de actorie încă din copilărie. Își amintește cu drag de primul rol pe scenă Liricului craiovean „Elena Teodorini” unde a interpretat rolul de iepuraș în „Mușchetarii măgăriei sale”, dar și de poveștile spuse copiilor din Craiova la 3TV.
Special 03/04 23:13


Ionuț Vișan: „Arta este o comunicare de la suflet la suflet”

Arta este în esență cea mai profundă expresie a creativității umane. Artistul plastic sibian Ionuţ Vişan a absolvit Liceul de Arhitectură „Carol I” și Colegiul de Arhitectură şi Şcoala de Arte, secţia Pictură, însă nu a profesat în domeniu, ci și-a canalizat atenția spre pictură și desen.
Special 03/04 23:06


Alina Șerban, de la matinal, pe scena Eurovision România

Alina Şerban de la TVR Craiova şi Andrei Boroşovici de la TVR Timişoara, alături de Ioana Voicu şi Florina Ghenescu vă aşteaptă la Sala Polivalentă din Craiova şi în transmisiune directă la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR+, pe 8 martie, de la 20.30.
Special 02/26 01:19


Trei premiere pe scena Operei Române Craiova

Opera Română Craiova pregătește și în acest an surprize inedite pentru publicul craiovean, și nu numai. Pe lângă cel mai important proiect al acestei primăveri „Elixirul Dragostei", în a doua jumătatea a lui 2015 se anunță încă o premieră de excepție – „Sânge vienez”, urmată de o nouă operetă al cărei titlu nu este încă dezvăluit.
Special 02/26 01:17

Cauta in site:

Video

Cristi Danileț: „Dreptul este un minim de morală”

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 05/03/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4454 RON
1 Dolar SUA (USD) = 4.0228 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 6.1358 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.2399 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.1532 RON
1 Gram de aur (XAU) = 155.2201 RON
Ultimul număr

Nr 203 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704