Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Nicolae Vasilescu: Eu n-am să-i iert niciodată!

Condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, fostul deputat doljean Nicolae Vasilescu va acționa statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Susține că a fost condamnat pe nedrept, doi din cei cinci judecători din completul care l-a trimis după gratii făcând opinie separată. Ziarul Lupa vă prezintă un amplu interviu cu Nicolae Vasilescu, în trei episoade. În ediția din Săptămâna Patimilor, Vasilescu dezvăluie cum s-a ajuns la condamnarea sa.
Special 04/09 00:45


Ciprian Ogarcă: „Sunt mândru că sunt oltean”

Craioveanul Ciprian Ogarcă, câștigătorul concursului Master Chef, este mândru că a reușit să aducă după mai mulți ani de „secetă” un trofeu Olteniei. Într-un interviu acordat ziarului Lupa, Ciprian a povestit cu zâmbetul pe buze care a fost primul preparat făcut la o vârstă fragedă și cum a ajuns să participe la acel concurs care i-a schimbat viața și i-a adus prieteni minunați.
Special 04/09 00:30


Lucrează în peniță și în culori monocrome

Fire emotivă, dar cu o mare capacitate de analiză a oamenilor, Mogoșanu Adriana este un artist în devenire. Își amintește cu drag de prima expoziție pe care a avut-o în clasa a VI-a și de atunci și-a urmat visul participând la concursuri naționale și internaționale unde talentul i-a fost recompensat.
Special 04/09 00:27


Chimenul stimulează digestia şi creşte diureza

Chimenul (Carum carvi /Fam. Umbelliferae) este o plantă bianuală erbacee. În primul an formează numai o rozetă de frunze, iar în al doilea o tulpină ramificată care fructifică.
Special 04/09 00:24

Cauta in site:

Video

Craiova, cetatea lalelelor și a mușcatelor

Proiect ,,Eco Pescar, promovarea ecoturismului in localitati riverane Dunarii''

Curs valutar

Cursul BNR din 17/04/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4110 RON
1 Dolar SUA (USD) = 4.0777 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 6.1315 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.3556 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.2767 RON
1 Gram de aur (XAU) = 157.9599 RON

Ultimul număr

Nr 208 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704