Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Ilie Gheorghe: Fusesem recomandat de un preot care era legionar

Cu o lună înainte de a deceda, tatăl maestrului Tudor Gheorghe, Ilie Gheorghe, a povestit, într-un interviu acordat craioveanului Mihail Băluţă, cum a ajuns să se numere printre cei 70 de copii care au crescut în sediul legionarului Corneliu Zelea Codreanu.
Special 03/26 08:45


Centrul istoric – o bijuterie a Băniei

23.230 metri pătrați de spații publice urbane modernizate, 1.254 metri pătrați de spații verzi amenajați, nou mobilier urban iar clădirile reabilitate de fiecare proprietar în parte. Acestea sunt câteva din lucrările ce sunt cuprinse în proiectul de revitalizare a centrului istoric din Bănie.
Special 03/18 23:20


Luiza Diculescu, "vocea României" la Radio Torino Internaţional

Un talent oltenesc străluceşte peste hotare. Luiza Diculescu, născută la Craiova, este acum una dintre vocile de la Radio Torino Internaţional, post de radio pe care îl ascultă zilnic câteva zeci de români stabiliţi în regiunea Piemonte.
Special 03/11 23:50


Galerie foto: Voltaj a câştigat Eurovision România. Ruslana a ridicat Sala Polivalenta în picioare

Voltaj a câştigat finala Eurovision România, după ce au obţinut cele mai multe puncte în urma cumulării votului publicului şi al juriului, în spectacolul transmis duminică, 8 martie, ce a avut loc în Sala Polivalentă din Craiova. După ce au primit 12 puncte din partea juriului şi 12 de la public, Călin Goia şi colegii săi o iau „De la capăt” la Viena.
Special 03/09 09:16

Cauta in site:

Video

Prima expoziție de fotografie realizată de Bogdan Dănescu, un real succes

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 27/03/2015:

1 Euro (EUR) = 4.4242 RON
1 Dolar SUA (USD) = 4.0876 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 6.0785 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.2682 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 4.2280 RON
1 Gram de aur (XAU) = 157.4184 RON
Ultimul număr

Nr 206 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704