Special | Ce credeţi că aude un cetăţean european din Madrid sau Oslo dacă se plimbă prin Craiova, pe străzile Ecaterina Teodorini sau Ieremia Grigorescu: cumva un Ferrari ambalat care demarează în trombă sau zgomotul făcut de tocurile vreunei dame distinse pe asfalt? Nici vorbă! Craiova Europeană a anului 2008 oferă urechilor unui vizitator grohăit de porci şi cotcodăcit de găini. Unele zone centrale ale oraşului se dovedesc în continuare prielnice orătăniilor, întocmai ca în secolul XIX.

de Dragoş Dumitraşcu
05/20/2008, 19:03

 

Craiovenii sunt mari consumatori de carne. Şi ca să fie treaba treabă, unii dintre ei preferă să şi-o prepare din producţie proprie. În cartierul Bariera Vâlcii se găseşte un asemenea mare amator de mezel: Romulus Voinescu are o ogradă ca o grădină zoologică, în care creşte raţe, gâşte, porci, iepuri şi porumbei. Animalele proprietate personală îl scutesc pe acest domn de cheltuielile pe care ar trebui să le facă prin hypermarket-urile craiovene. „Am tot auzit că în oraş n-ai voie să-ţi creşti animale în curţi, acum de când cu intrarea asta în Uniunea Europeană. Decât câini cică te lasă să ţii. Mai e până să fim noi ca ei. Eu tai doi porci pe an, pe care îi cresc în curte. Bine, pe lângă porci mai mănânc raţe şi găini. De ce să cumpăr din Real sau Metro, când ies mult mai ieftin aşa?“, explică orăşeanul Voinescu.

Toată ziua, cotcodac!
Şi prin centrul oraşului găsim animale: pe strada Ieremia Grigorescu, unde metrul pătrat de teren costă mai bine de 500 de euro, Costică Dima e supărat pe nişte vecini care-şi cresc porcii în curte. „Eu am doi căţei, dar anumiţi vecini, pe lângă câini, mai au şi ce nu trebuie să aibă de fapt. Noaptea, nu poţi să respiri. Vine un miros usturător de porc. De găini nu mai zic. Cotcodac-cotcodac toată ziua. A, se mai aud şi câţe! Tot timpul te simţi de parcă nu ai locui în Craiova, ci pe lângă o crescătorie de porci sau pe lângă Avicola. Domn’e, pe aici se cresc găini şi porci! Puteţi crede aşa ceva? Ne aflăm în centru, domn’e, nu în sălbăticie“, spune, cu justificat năduf, Dima.

Calul, cel mai buni prieten al elevului

Pe strada Ecaterina Teodorini, situată într-o zonă centrală, aproape de Catedrala Madona Dudu, noi l-am cunoscut pe Dan, un locuitor simpatic al oraşului nostru: e muncitor, e simpatic, dar are o mare problemă - e cal. Nici el nu ştie ce caută în centrul oraşului! Visează toată ziua la câmpii largi, la drumuri de ţară pe care ar putea să întâlnească nişte consoarte focoase. În loc de asta are parte mai mereu de claxoanele unor monştri din metal, care au mai mulţi cai putere decât toate rudele sale cabaline la un loc. Proprietarul său, Laurenţiu Ciobanu, de 17 ani, zice că se duce în fiecare week-end cu el la Sopot, să-şi facă treaba la câmp, şi se întoarce duminica, pe cal, gata să înceapă o nouă săptămână de şcoală: „N-am bani să-mi iau maşină, aşa că mă folosesc de Dan. Am primit mai multe amenzi de la Primărie, da’ n-am de unde să le plătesc“, explică Laurenţiu, mândru călăreţ prin centrul cântător al Craiovei.

Comentează

Alte articole în Special

Sute de craioveni au alegat pentru a-i dărui lui Andrei șansa de a merge

Andrei Claudiu Dincă, un băiețel de numai cinci ani, mereu cu zâmbetul pe buze a avut neșansa de a fi încercat de boală. Asociația „Viața în fiecare zâmbet” în parteneriat cu Ladies circle 8 Craiova au reușit să strângă azi, 2 august, în Parcul Nicolae Romanescu, sute de craioveni deciși să îi dea o mână de ajutor unui băiețel deosebit.
Special 08/02 13:20


În fiecare an, pe 11 iulie sărbătorim Ziua Ciocolatei

Iubitorii deserturilor se bucură azi, 11 iulie, de Ziua Mondială a Ciocolatei care este sărbătorită la nivel internațional. Din cele mai vechi timpuri, ciocolata este un desert pe placul tuturor indiferent de vârstă.
Special 07/11 12:41


Grecia, locul unde marea sărută muntele

Datoriile pălesc în fața frumuseții sale, problemele grecilor dispar pe valurile mării albastre iar sărăcia se pierde în munții falnici. Atunci când însăși Afrodita îți apare în față în diverse forme, parcă uiți de datoriile de miliarde ale acestei țări încercate de sărăcie și proteste.
Special 07/10 00:20


Albăstrelele – un leac minune în numeroase afecţiuni

Pe lângă faptul că florile de albăstrele (Centaurea cyanus, fam. Asteraceae) ne încântă privirea cu aspectul și culoarea lor minunată, au și darul de a ne vindeca. Profesorul biolog Marian Niță de vorbește despre proprietățile medicinale ale florilor de albăstrele.
Special 07/02 19:09

Cauta in site:

Video

Peste 100 de olimpici doljeni au fost recompensați de Consiliul Județean Dolj

Festivalul ,,ADRIAN PAUNESCU''

Curs valutar

Cursul BNR din 22/08/2014:

1 Euro (EUR) = 4.4109 RON
1 Dolar SUA (USD) = 3.3208 RON
1 Lira sterlina (GBP) = 5.5088 RON
1 Dolar canadian (CAD) = 3.0324 RON
1 Franc elvetian (CHF) = 3.6461 RON
1 Gram de aur (XAU) = 136.8668 RON


Ultimul număr

Nr 182 - Deschide PDF


Redacția LUPA

Ziar editat de SC PROTECT NPG SRL Craiova, Dolj
Adresa: Fratii Golesti, nr.12, Craiova, Dolj

Fondator: Cătălin Găgeatu

Redactor șef: Anca Ochianu
email: anca.ochianu@lupamea.ro
tel: 0767.302.668

Contact:
email: redactia@lupamea.ro
tel: 0251.453.704