Actualitate
Tradiții și meșteșuguri învățate prin joacă educativă

Secția de Etnografie, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, organizează, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, în perioada 05.04.2018-30.06.2018, în spațiul său interactiv din str. Matei Basarab nr. 16, ateliere meșteșugărești dedicate copiilor și tinerilor, în cadrul unui program activ și interactiv de inițiere în tainele tradiției românești.

Ca în fiecare an, specialiștii Secției de Etnografie își propun să implice publicul tânăr în activități care vizează dezvoltarea respectului față de cultura populară românească spre a redescoperi/revaloriza lumea satului prin meșteșuguri, tradiții dar și… joacă educativă! Atelierele se adresează astfel, comunității locale în condiţiile în care instituţia muzeală are ca obiectiv asigurarea unei educaţii permanente pe segmentul cunoaşterii şi recuperării tradiţiilor, creaţiei populare, inspirate din meşteşugurile tradiţionale din zona Olteniei: pictură pe lemn/iconărit (duminica, orele 12.00-14.00, 14.00-16.00, îndrumător - artistul plastic Doru Dragomir), pictură pe sticlă (sâmbăta, orele 09.00-11.00, 11.00-13.00, îndrumător - prof. Cătălin Ostroveanu), bijuterii hand-made (în fiecare zi de joi, orele 15.00-17.00 îndrumător - prof. Costinela Iacob), sculptură în lemn (luni, orele 09.30-11.00, și marți 14.30-16.00, îndrumător - prof. Ionuț Smarandache). La atelierele interactive menționate pot să participe preșcolari, școlari și liceeni, însă, funcţie de specificităţile tehnicilor utilizate, este recomandabilă încadrarea în următoarele clase de vârste: iconărit lemn (9-18 ani), pictură pe sticlă (7-16 ani), sculptură în lemn (7-16 ani) şi bijuterii (7-14 ani).  Participarea la ateliere este gratuită, organizatorii  punând la dispoziția beneficiarilor inclusiv materialele de lucru aferente derulării atelierelor. 

 

„Oltenia și patrimoniul său UNESCO”

De asemenea, publicul craiovean interesat va avea plăcerea să admire la Casa Băniei artefacte deosebite expuse în spațiul generos al secției, reunite sub genericul expoziției temporare „Oltenia și patrimoniul său UNESCO”  - un discurs al specificităților și al regăsirilor identitare românești. Considerăm că argumentul preeminent este cel al interesului publicului actual față de tradițiile și obiceiurile românești prilejuite de recunoașterea unor meșteșuguri și obiceiuri tradiționale românești incluse în patrimoniul mondial al UNESCO. Prin demersul expozițional propus, specialiștii secției doresc să puncteze elementele care țin de cultura tradițională românească și care sunt menite să conserve, salveze și să promoveze elemente specifice culturii noastre tradiționale.

În acest sens, sunt aduse în atenția publicului artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparținând ceramicii de la Horezu, scoarțe tradiționale românești, mărțișorul tradițional, Călușul - ca dans ritual.

Ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2012, complinind alte tradiții și meșteșuguri românești precum doina și dansul călușarilor. La Horezu, aproape toți localnicii sunt meșteri ceramiști, unii renumiți pe plan extern precum cei familiile: Bâscu, Mischiu, Pietraru, Țambrea, Paloși, Olaru, Vicșoreanu etc. Aceștia au deprins meșteșugul din generație în generație, păstrând modelele tradiționale și autentice, dar și-au imprimat originalitatea cu măiestrie. Alături de ceramica de la Horezu, experții UNESCO au considerat în anul 2016 că tehnica de țesut a scoarțelor românești la război este demnă, în egală măsură, de a sta alături de toate celelalte forme de artă și cultură recunoscute universal ca forme de expresie a creativității, identității și coeziunii sociale.

În afară de dansul călușarilor, doină, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței românești și meșteșugul olăritului de la Horezu, patrimoniul UNESCO s-a îmbogățit în anul 2017 cu sărbătoarea Mărțișorului, ca element esențial în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și internațional. Toată narația muzeologică este susținută de module expoziționale care pun în valoare obiectele etnografice intrate în patrimoniul universal, fiind întregită de jocul călușarilor prezentat într-un film documentar.

 

Material realizat cu sprijinul Muzeului Olteniei

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

Sondaj
Cine are dreptate în situația lui Gică Popescu?
Clubul are dreptate, Popescu este un simbol pentru Oltenia
Suporterii au dreptate, trădarea nu se iartă
© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.