Actualitate
Sorin Manda: “Istoria nu trebuie să repete anumite fenomene, precum cel al deportării, al Holocaustului”

Administratorul municipiului Craiova, Sorin Manda, a participat miercuri la simpozionul “Lacrimi țigănești pe rugul deportării”, dezbatere despre deportarea romilor in Transnistria din anul 1942.

“Craiova este municipiul în care toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa etnică, au şanse egale. Toţi suntem egali în fata legilor. Iar etnia romă are rolul său bine stabilit în societate, aşa cum toate organismele administraţiei publice locale şi naţionale sunt întru totul de acord cu programele şi proiectele care privesc integrarea socială a cetăţenilor romani de etnie romă. 13 septembrie este o zi tristă. În anul 1942, cetăţenii romani de etnie romă din judeţul Dolj luau drumul deportării, tocmai în Transnistria. Peste patru sute de familii au fost luate abuziv din casele lor şi îmbarcate în „trenurile morţii”. Unii au supravieţuit şi au reuşit să se întoarcă acasă. Alţii şi-au dat obştescul sfârşit. Arc peste timp, iată-ne în ziua de 13 septembrie 2017. Este ziua în care trebuie să ne aducem aminte de ceea ce a fost atunci. Să ne gândim la faptul că în ciclicitatea sa, istoria nu trebuie să repete anumite fenomene, precum cel al deportării, al Holocaustului. Niciodată, omul să nu se mai ridice împotriva omului, iar noţiunile de deportare, exil, exterminare – ar trebui să dispară din vocabularul oricărei limbi, dar mai ales din practicile de represiune. Să ne oprim o clipă, cu gândul, la cei care nu mai sunt. Suferinţa lor să ne fie pildă, tocmai în ideea de a nu mai repeta greşelile trecutului. Să ne gândim la faptul că un pios omagiu adus astăzi, este o aripă a nemuririi pentru cei dispăruţi în 1942. 13 septembrie va rămâne o zi tristă în istoria judeţului Dolj. Felicitări organizatorilor, pentru suita de manifestări de astăzi, prin care se demonstrează că niciodată faptele din trecut nu trebuie uitate. Personal, dar şi în numele Primăriei Municipiului Craiova şi al Consiliului Local Municipal ţin să vă asigur că Bănia va rămâne în continuare o cetate în care porţile egalităţii în şanse vor fi mereu deschise. Înainte de a ne clasifica în baza criteriilor etnice, cu toţii suntem cetăţeni romani, care vieţuim în Craiova”, a declarat Sorin Manda la evenimentul de deschidere a simpozionului.

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.