Actualitate
Sărbătorile îi aduc acasă pe căpșunari

Dorința de a avea un trai mai bun, de a le oferi copiilor o viață fără griji financiare, mii de români aleg să muncească anual peste hotare. Exemplul lor este luat și de câteva zeci de familii din comuna doljeană Braloștița, împărțite prin toată Europa, la muncă în diverse domenii.

Luna decembrie i-a adus acasă pe doljeni și, pe lângă a petrece sărbătorile de iarnă alături de copii și părinți, ei își doresc să mai construiască puțin la casele care și le-au înălțat cu banii câștigați în agricultură și construcții.

De foarte mulți ani, sute de localnici din comuna doljeană Braloștița au luat drumul Europei pentru a face rost de bani. Bărbații și-au căutat locuri de muncă în străinătate și femeile culeg căpșuni sau lucrează în alte sectoare din agricultură. “Sunt foarte mulți plecați în Spania, Belgia, Franța, Germania, Danemarca. Când pleacă, vin autocarele și îi iau direct din Braloștița. Își caută de lucru în străinătate tinerii și cei de vârsta a doua, în satele Ciocanele, Racovița și Valea Fântânilor rămânând acasă numai bătrânii. Și copiii i-au luat cu ei”, povestește primarul comunei doljene Braloștița, Dumitru Amza. Toți banii pe care îi câștiga în urma muncii depuse în alte țări ale Uniunii Europene, doljenii i-au trimis acasă și și-au construit locuințe noi, cu utilități moderne sau și-au achiziționat apartamente în Filiași și Craiova. “Banii i-au investit în comună, și-au făcut case, au cumpărat utilaje, animale. Se cunoaște că au muncit și au făcut bani”, a mai menționat edilul comunei doljene. Datorită dorinței de muncă a localnicilor, primarul Dumitru Amza nu este nevoit să facă prea multe anchete sociale pentru a acorda venitul minim garantat. Din cei 3680 de locuitori, doar 50 de dosare au fost întocmite la începutul anului, cele mai puține fiind în satul Valea Fântânilor, unde doar o persoană primește ajutor de la stat. De aici au plecat spre Europa cei mai mulți localnici, iar vrednicia acestora se observă încă de când intri în sat pentru că mereu se lucrează la ridicarea unei noi case.

S-au întors acasă de sărbători

Aurelia și Daniel Luică au fost plecați opt luni în Spania unde au lucrat în agricultură și construcție. În urmă cu câteva zile au revenit acasă, la Braloștița, acolo unde îi așteaptă fiica lor de patru ani și părinții. A fost pentru prima dată când au plecat împreună la muncă în străinătate. “Aici nu sunt salarii convenabile, te angajezi și își face carte de muncă, dar nu la opt ore. Ce să faci cu contract de două ore? Am lucrat până acum vreo trei ani în România. La muncă în străinătate am plecat prima dată acum opt ani, după aia am mai stat acasă, nu am fost plecat tot timpul, mergeam patru-cinci luni la muncă, cinci luni stăteam aici în țară”, povestește Daniel Luică. Bărbatul spune că peste hotare munca nu este la fel de grea ca în țară și este și mult mai bine plătită. Primește 1400 de euro pe săptămână, iar angajatorul îi asigură transportul din țară în Spania, cazarea, singurele cheltuieli fiind cele cu mâncarea. Soților Luică le este foarte greu să își lase acasă cu părinții fiica lor, însă cu banii pe care i-au câștigat peste hotare au reușit să își construiască o casă nouă, iar acum au revenit în satul natal pentru a termina lucrările demarate în primăvară. “Mai am de pus gresie, parchet și terminăm. Am venit că sunt sărbătorile și mai avem și treburi. Ne întoarcem pe 11 ianuarie, avem bilet înapoi”, mai spune bărbatul.

Doi băieți, ambii plecați

Daniel Luică mai are un frate care muncește și el peste hotare, în Elveția. A revenit acasă zilele trecute și cu banii câștigați tatăl lui îi va construi o casă. “Am dat o sută de milioane pe teren și acum am băgat utilaje să niveleze terenul. Muncește în Elveția, nu e căsătorit, dar vreau să îi fac și lui casă. Mâine ne vine și la noi gardul, muncim într-una. Nepoata a stat cu noi de când era micuță, chiar dacă au venit mamă-sa și tac-su acasă, uneori noaptea tot cu noi, bunicii doarme. Merg să muncească în străinătate că aici la noi nu au ce face”, povestește Florin Luică, tatăl lui Daniel. Ca familia Luică, alte sute de persoane din Braloștița vor părăsi locurile natale și vor merge la muncă în străinătate. Vor reveni acasă peste alte câteva luni, nu pentru a-și lua concediu, ci pentru a-și termina casele pe care le-au lăsat în construcție și în grija părinților.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.