Actualitate
Pasagerii care au venit din Italia, sănătoși pe propria răspundere

Cu toate că autoritățile așteptau un număr de 179 de persoane la bordul aeronavei care a aterizat noaptea trecută de la Milano(Bergamo), pe Aeroportul Internaţional Craiova au mai ajuns doar 136 de pasageri, restul au renunțat la vizită, speriați probabil de posibilitatea de a intra în carantină. Autorităţile doljene pregătiseră un campus în localitatea Bechet pentru carantinarea pasagerilor care ar fi prezentat simptome ale coronavirusului. Numai că, toată lumea a fost lăsată să plece acasă după control medical şi completarea unei declaraţii pe propria răspundere. 

“Situaţia este liniştită, oamenii sunt liniştiţi, nu este aşa cum se speculează pe la televizor”, a declarat unul dintre pasageri care a venit la Craiova în vizită, urmând să se întoarcă în Italia peste câteva zile. Acesta purta mască medicinală la aterizarea pe Aeroportul Internaţional Craiova. “O port din proprie iniţiativă, încă de când am plecat de casă din Italia şi am să o dau jos când ajung acasă”, a mai completat bărbatul. Acesta a mai precizat că medicii care i-au întâmpinat pe pista aeroportului cu mai multe ambulanţe nu le-au comunicat nimic important. “Nu ne-au spus absolut nimic, ne-au întrebat dacă am fost în contact cu vreo persoană bolnavă, nimic special (...) Ni s-a comunicat în avion că va fi această procedură la sosire”, a explicat pasagerul ce a revenit în ţară de la Milano. Autorităţile locale doljene s-au mobilizat la aeroport cu mai multe ore înainte de sosirea aeronavei. “Am avut o echipă de medici de la Spitalul de Boli Infecţioase care, împreună cu cei de la Situaţii de Urgenţă, şi au avut la dispoziţie două salvări. După cum ştiţi, erau programaţi să sosească 179 de pasageri, au venit doar 136, restul au renunţat la vizită. Nu au fost cazuri de persoane contaminate, nu avem cazuri de persoane care să necesite carantinare”, a declarat Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au fost cei care au coordonat acţiunea de pe Aeroportul Internaţional Craiova, iar medicii epidemiologi vor fi şi în perioada următoare aici pentru a sta de vorbă cu cetăţenii ce vin din Italia. “Au fost urmăriți toți pasagerii care au venit și nu sunt probleme. Ei au fost verificați cu un termometru, nimeni nu a prezentat vreo stare care să impună luarea unor măsuri speciale. Au completat acel chestionar simplu, ca și conținut, dar extrem de eficient, considerăm noi. Toți au mers la domiciliu și conform chestionarului știm unde vor sta în următoarele zile. 14 zile trebuie să stea acasă”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu.

Autorităţile doljene erau pregătite să preia persoanele care prezentau simptome ale prezenţei coronavirusului şi să îi ducă în localitatea doljeană Bechet, acolo unde a fost pus la dispoziţie un campus pentru carantinarea pasagerilor suspecţi. La aflarea veştii, localnicii din Bechet au protestat în faţa primăriei nemulţumiţi de decizia autorităţilor.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.