Actualitate
Mesteacănul, arborele vieţii

Mesteacănul (Betula Pendula / Fam. Betulacee), originar din Siberia,  este un arbore foios, cu o coroană luminoasă şi înalt pînă la 30 de metri, cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru capacităţile sale deosebite în tratarea diverselor afecţiuni, atât interne, cât şi externe.

 

Cunoscut şi sub denumirea de „Arborele vieţii”, mesteacănul creşte şi la noi în zonele de dealuri joase şi de câmpii, unde suportă foarte bine condiţiile de secetă şi arşiţă. Printre proprietăţile terapeutice ale mesteacănului se numără cele antiseptice şi antimicrobiene, mesteacănul fiind un foarte bun adjuvant în bolile de rinichi, ale vezicii urinare, ficatului sau ale căilor respiratorii. Cele mai utilizate sunt frunzele tinere, mugurii florali şi scoarţa, dar şi răşina şi seva, extrase primăvara din ramuri tinere şi tulpini. Mesteacănul se poate achiziţiona din magazinele plafar sub diverse forme: ceai, unguente sau tincturi, în funcţie de patologia pe care doriţi să o trataţi sau să o preveniţi. Ceaiurile sunt recomandate în special în tratare şi prevenţie, tincturile, în tratamentele bolilor sistemice, iar unguentele, în diverse afecţiuni ale pielii, răni sau afecţiuni ale scalpului sau părului.

Reglează colesterolul şi tensiunea şi elimină pietrele la rinichi

Cea mai importantã proprietate a produselor din frunze de mesteacãn este cea diureticã. Se mai menţioneazã acţiunea colereticã, bacteriostaticã, antiinflamatoare, sudorificã. Extractul din mugurii frunzelor are efect stimulant asupra secreţiei de suc gastric, bilã şi fermenţi digestivi intestinali. Frunzele de mesteacăn sunt un eficient agent antiinflamator, dar şi antiseptic pe tractul renal şi urinar. Astfel, ele sunt utile în tratarea infecţiilor minore ale tractului urinar, ca uretrita şi cistita. Sunt folosite în tratarea litiazei renale şi a edemelor. O altă utilizare a acţiuni antiinflamatorii a mesteacănului este în tratarea durerilor reumatice, când este combinat adesea cu osul- iepurelui, urzica sau creţuşca. Extern, unguentul cu mesteacăn poate calma eczema şi psoriazisul. “Având în compoziţia sa tanin, mesteacănul este deosebit de eficient în tratarea colesterolului. Astfel, infuzia din frunze de mesteacăn ajută la scăderea colesterolului rău din sânge. Într-o cană cu apă fierbinte se pune o jumătate de linguriţă cu frunze uscate şi se lasă la infuzat timp de zece minute. Beţi două sau trei căni zilnic după mesele principale. Infuzia este şi un adjuvant de nădejde în tratarea hipertensiunii arteriale, deoarece are capacitatea de a elimina apa din organism. Pentru aceasta se vor bea tot două sau trei căni pe zi.
De asemenea, sub formă de infuzie, mesteacănul e bun pentru eliminarea nisipului la rinichi (trei căni pe zi) şi în caz de nefrită (o cană la câteva ore, după fiecare masă principală). Sucul de mesteacăn este considerat cel mai bun tratament pentru dizolvarea pietrelor la rinichi. Se vor bea câteva pahare zilnic. Dacă nu găsiţi suc proaspăt, puteţi folosi decoct din coajă uscată de mesteacăn. Preparare: puneţi o linguriţă cu coajă uscată şi măcinată la o cană cu apă fierbinte şi după cinci minute strecuraţi. Beţi trei căni pe zi.
Decoctul e indicat şi împotriva răcelii şi gripei, pentru că mesteacănul are proprietăţi antipiretice, ce ajută la scăderea febrei. În acest caz beţi tot trei căni cu decoct pe zi. Proprietăţile antibacteriene şi antiinflamatoare ale acestei plante sunt utile în tratarea cistitei cronice. Beţi zilnic două căni cu infuzie preparată din două linguriţe cu frunze uscate, combinând în părţi egale nalbă, mesteacăn şi coada-calului.Proprietăţile diuretice şi antiinflamatoare ale mesteacănului ajută şi la tratarea artritei şi osteoartritei. Se vor bea două sau trei căni pe zi. Mesteacănul are proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice deosebite. Pentru durerile sau inflamaţiile reumatismale se recomandă folosirea unguentelor pe bază de răşină de mesteacăn, care se aplică pe zonele dureroase”, recomandă profesorul biolog Marian Niţă.

Stopează căderea părului

Mesteacănul este utilizat şi în tratamentele cosmetice. Proprietăţile astringente ale acestuia sunt eficiente în tratarea diverselor imperfecţiuni precum acnee, pete sau pistrui. Pentru aceasta, spălaţi-vă cu decoct din frunze uscate de mesteacăn de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Preparare: fierbeţi timp de 20 de minute cinci linguri cu frunze uscate şi mărunţite într-un litru de apă. Acest decoct e recomandat şi pentru a opri căderea părului, dar şi pentru a accelera creşterea acestuia. Preparare: se fierb patru linguri cu frunze uscate într-un litru de apă. Cu acest lichid frecţionaţi scalpul de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

 

Material realizat cu sprijinul profesorului biolog Marian Niţă

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.