Actualitate
Încep lucrările de modernizare la drumul județean Craiova - Cetate

La începutul lunii mai a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare pentru cele două tronsoane ale DJ 522 Craiova - Cetate. Proiectul cu finanțare europeană are o valoare de 49,6 milioane de euro și este derulat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020.

Marți, 26 mai, a avut loc la Palatul Administrativ, din Craiova, o întâlnire la între primarii localităților beneficiare, reprezentanții companiilor care vor executa lucrările și conducerea CJ Dolj, unde a fost dat ordinul de începere a lucrarilor, care vor dura 14 luni.

Drumul care leagă Craiova de Cetate are o lungime de 67.5 kilometri și este al treilea ca lungime din județ. Sunt opt localități pe care DJ552 le conectează, plus alte cinci comune care beneficiază indirect, astfel 340.000 de locuitori se vor bucura de acest proiect.

"Astăzi marcăm începutul efectiv al unui proiect pe care ni l-am dorit foarte mult, un proiect care a fost deosebit de solicitat și la care s-a muncit ani întregi. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra dimensiunilor acestui demers, să amintim faptul că doar cererea de finanțare a avut 3.600 de pagini, iar contractele și anexele acestora au numărat peste 4.000 de pagini.

A fost un efort extraordinar și, chiar dacă au existat momente în care lumea nu mai credea că această investiție va putea fi realizată, noi nu am abandonat niciodată proiectul, pentru că, așa cum am mai spus, convingerea noastră este că tot ceea ce am început trebuie să fie finalizat.

S-a întâmplat ca acest demers să fie unul dintre cele mai dificile și pentru că, la un moment dat, am fost puși în situația de a decide dacă mai avem posibilitatea să îl ducem la bun sfârșit. Aceasta a fost în contextul în care s-a constatat că, de la 37 de milioane de euro – suma la care fuseseră inițial estimate lucrările –, s-a ajuns, în urma unei reevaluări, la aproape 50 de milioane de euro. Diferența aceasta nu putea fi acoperită nici din fonduri ale Guvernului României, nici din finanțări europene, fiind astfel necesar să contractăm un împrumut de 14 milioane de euro.

Ne-am dorit să modernizăm acest drum pentru că este unul dintre cele mai lungi din cele 46 pe care le deținem în rețeaua județeană de infrastructură rutieră și pentru că deservește un bazin foarte mare, cu peste 350.000 de locuitori. Trebuie cunoscută și contribuția pe care și-a adus-o la reușita acestui proiect domnul Claudiu Manda, care la vremea inițierii demersului era parlamentar ales în acest colegiu și care a insistat în permanență ca investiția să se materializeze. De asemenea, mulțumirile noastre se îndreaptă către conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și în mod special către doamna director Marilena Bogheanu, care ne-a oferit întreg sprijinul necesar“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Lucrările la cele două tronsoane vor consta în refacerea carosabilului dintre Craiova și Cetate, trotuare noi, plus piste pentru biciclete care vor măsura peste 21 de kilometri.

„Vreau să felicit echipa CJ Dolj pentru faptul că am ajuns astăzi în acest punct în care putem anunța demararea lucrărilor la cele două tronsoane ale DJ 552 Craiova – Cetate. Vorbim, fără îndoială, despre cel mai important proiect de infrastructură rutieră al instituției noastre, deoarece are și valoarea cea mai mare, iar acest drum, în lungime de peste 67 de kilometri, traversează 7 comune. Din acest punct de vedere, dorim să le mulțumim primarilor, care au fost foarte receptivi și deschiși colaborării, pentru a duce la bun sfârșit demersul.

În egală măsură, cred că modernizarea DJ 552 constituie proiectul cu cele mai multe elemente novatoare și cu cel mai mare grad de complexitate: cu sisteme fotovoltaice care alimentează ledurile indicatoarelor rutiere, piste pentru biciclete care se întind pe zeci de kilometri, stații de autobuz și parcări, cu cel mai mare număr de poduri și podețe – aproximativ 40, incluzând podul peste râul Jiu, la ieșirea din Craiova.

Dacă adăugăm acestui demers celelalte investiții pe care le derulăm doar în domeniul infrastructurii rutiere, precum drumul Giurgița – Plenița – limita județului Mehedinți sau drumul Segarcea – Valea Stanciului, ajungem la o sumă cumulată care depășește cu mult 100 de milioane de euro, bani care intră în economia județului nostru“, a menționat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

În cadrul proiectului vor mai fi amenajate 14 stații de autobuz cu refugiu și adăpost pentru călători, zece treceri pentru pietoni cu sisteme moderne de avertizare și siguranță. Șapte parcări, nouă poduri și 31 de podețe vor fi, de asemenea modernizate.

Contractul de executare a lucrărilor pentru lotul I (tronsonul cuprins între km 4+200 și km 31+850 din DJ 552) a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL și SC Erpia SA iar pentru lotul II, tronsonul cuprins între km 31+850 și km 71+771), câștigătoare a fost desemnată asocierea Strade Bauunternehmung SRL – SC Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD.

 

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.