Actualitate
Doljenii au uitat că “dar din dar se face Rai”

Drama care s-a abătut asupra românilor din Brașov, Covasna și județele Moldovei, în urma inundațiilor de săptămânile trecute, nu i-a impresionat mai deloc pe craioveni. Cu toate că în urmă cu mai bine de 12 ani, toată România le-a sărit în ajutorul sinistraților din Lunca Dunării, doar 15 doljeni au donat bunuri pentru a fi trimise în nordul țării.

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului, a organizat la nivelul prefecturilor și direcțiilor pentru tineret și sport din întreaga țară o campanie de strângere de alimente și haine pentru persoanele sinistrate în urma inundațiilor înregistrate în județele Brașov, Covasna și regiunea Moldovei. Reprezentanții instituțiilor din subordinea celor două ministere s-au mobilizat imediat și au organizat imediat un depozit unde ar trebui să fie strânse donațiile de la craioveni sau de la alți cetățeni din județul Dolj. Numai că la 24 de ore de la lansarea apelului niciun craiovean nu venise la sediul Direcției Județene pentru Tineret și Sport Dolj pentru a dona vreo conservă sau vreo haină pentru oamenii loviți de intemperii. “Imediat ce am primit adresele de la minister, am organizat un spațiu pentru depozitarea alimentelor neperisabile și pentru pachetele cu haine. Am făcut imediat apel către mass-media pentru a susține campania. Cineva va fi prezent la depozit până miercurea viitoare, zilnic între orele 9-15. Până acum nu s-a primit nicio donație”, a precizat Origen Staicu, director al DJTS Dolj. Lucrătorii de la Direcție fac apel la craiovenii care donează bunuri pentru sinistrații din zonele calamitate să pună în pachete conserve și haine în stare bună. “Nu ne dorim ca hainele să fie rupte sau murdare pentru că nu vrem să ajungă la coș. Alimentele neperisabile sunt iar bine venite”, a mai completat Staicu. În cazul în care se vor strânge totuși ceva donații de la craioveni, cel mai probabil Prefectura Dolj va apela la un transportator pentru a trimite donațiile spre zonele calamitate. În cele din urmă, 15 doljeni s-au încumetat să doneze pentru sinistrați 366 kilograme haine pentru adulți, zece kilograme alimente, 30 kg încălțăminte și 50 kg haine pentru copii.

 

Buni de primit, zgârciți la oferit

În anul 2006, una dintre cele mai mai viituri din istoria României a lovit localitățile din sudul județului Dolj. În urma ruperii digului, locuitorii satului Rast au fost evacuați și mutați în locuințe improvizate la câțiva kilometri de casele puse la pământ de apele revărsate ale Dunării. Atunci, românii din toate colțurile țării au strâns sute de camioane de ajutoare pentru sutele de doljeni care au rămas fără case. Însă, de data aceasta, când a venit rândul ca din sărăcia lor să dea un pic și altora loviți de soartă, strigătul de ajutor venit de la cei năpăstuiți parcă este mut. În anul 2006, în urma revărsării Dunării, în jur de 3.000 de locuinţe şi 16.000 de hambare şi alte construcţii au fost distruse și mai mult, 15.000 de persoane au fost evacuate, valoarea pagubelor fiind evaluată la 340 milioane euro. După inundațiile de la Rast, 300 de case au fost construite de ANL pentru localnicii care au rămas fără adăpost. De asemenea, omul de afaceri Gigi Becali a construit alte 44 de gospodării în Rastul cel Nou. La câțiva ani de la prăpădul de pe Dunării, oamenii din noul sat au început să își vândă noile locuințe, preferând să se întoarcă pe vechea vatră a satului, acolo unde din unele gopspodării mai rămăseseră decât grămezi de moloz.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.