Actualitate
Dezmembrările auto – De la o simplă idee la o afacere de succes

Ca să renunţi la o carieră construită în câţiva ani buni de muncă şi să porneşti în aventura proprii tale afaceri, nu ai nevoie doar de resurse financiare. Foarte importantă este experienţa, însă e nevoie de mult curaj -pe de-o parte curajul de a renunţa şi pe de-o parte curajul de a o lua de la capăt -,  puţină nebunie ca să rişti, măcar un strop de noroc ca să tragi cartea câştigătoare şi multă pasiune. Sunt ingredientecare, dacă ştii să le gestionezi, dacă nu te laşi dus de val şi acţionezi de fiecare dată cerebral, pot scrie reţeta succesului afacerii tale.

Deşi nu se gândea nimeni că o să spună adio industriei bancare şi o să pornească pe cont propriu pe un drum cu totul diferit, în urmă cu mai bine de 4 ani, la nici 30 de ani, craioveanul Mareş-Cristian Vladu a riscat şi a câştigat. A renunţat la viaţa de birou, la costum şi la cravată şi s-a dedicat întru totul unei afaceri pornite de la zero în domeniul dezmembrărilor auto. Nu a fost uşor, dar nu regretă. „Am activat 9 ani în domeniul bancar, 9 ani de muncă în care ajunsesem într-o poziţie pe care poate că orice tânăr de vârsta mea şi-ar fi dorit-o. Cred că de aici a fost şi şocul multora atunci când am ales să pornesc pe un drum cu totul diferit şi aici vorbesc şi de prieteni şi de familie. Unii m-au susţinut mai mult, alţii mai puţin la început, dar reuşita mea a fost cumva răspunsul la îndoielile lor. Şi iată că astăzi cu toţii îmi spun că am făcut cea mai bună alegere pentru mine. Pentru că despre asta e vorba, să îţi doreşti să faci ceva pentru tine, să îţi doreşti să depăşeşti statutul de angajat şi să munceşti pentru propria ta afacere. Eu am un motto după care mă ghidez în tot ceea e fac: «Nu există nu pot, există doar nu vreau!»”, spune Mareş Vladu.

 

„Era o afacere care nu avea cum să dea greş”

Nu şi-a dorit să vină neapărat cu ceva nou pe piaţa din Bănie, ci mai degrabă şi-a dorit să îmbine afacerile cu pasiunea sa pentru maşini. Aşa a ajuns să pună bazele unui magazin de piese auto provenite din dezmembrări. A testat piaţa ceva vreme şi a văzut că un astfel de bussines, gestionat cum trebuie, îţi poate aduce profit într-un timp scurt. Exact ce-şi dorea. La început a cumpărat o singură maşină pe care a vândut-o bucată cu bucată, iar când a tras linie şi a văzut profitul şi-a dat seama că se află pe drumul cel bun. A urmat achiziţia unei teren în vecinătatea Craiovei, în localitatea Şimnicul de Sus, aşezat strategic, chiar la drumul principal, pe care a ridicat magazinul de piese auto provenite din dezmembrări . „Începutul nu a fost deloc uşor, dar am avut încredere în mine. Am testat piaţa mult timp şi m-am bazat pe experienţa acumulată în domeniul vânzărilor dar şi pe intuiţie. Piesele de schimb provenite din dezmembrarea autoturismelor au un potenţial extrem de profitabil, iar asta era o afacere care nu avea cum să dea greş. Deşi nu am fost printre primii în acest domeniu, eu spun întotdeauna că pe piaţă este loc pentru toată lumea. Am ştiut că succesul afacerii va depinde la început foarte mult de modul în care o voi face cât mai vizibilă încă  aşa că am ales un teren poziţionat stradal tocmai pentru ca şi potenţialii clienţi să ne găsească uşor. Important este să nu-ţi consumi energia întrebându-te de ce altora le merge mai bine, ci să faci tot posibilul ca strategia ta să fie dintre cele mai bune şi să faci în aşa fel încât să-ţi atingi obiectivele. Să-ţi asumi riscuri şi să înveţi din fiecare experienţă, pozitivă sau negativă. Şi cel mai important: să nu te fereşti de muncă. Nu puţine au fost dăţile când am dezmembrat maşinile cot la cot cu angajaţii şi cu siguranţă o voi mai face. Sunt perfect conştient că dacă nu muncesc eu cel mai mult pentru dezvoltarea afacerii mele, nimeni nu o va face şi consider că aşa sunt un exemplu bun pentru angajaţi”, mai spune Mareş Vladu.

 

„În primii ani nu vorbeşti de profit,  fiecare ban este reinvestit”

O afacere profitabilă se dezvoltă prin grija faţă de detalii. Piesele originale nedeteriorate, obţinute după dezasamblarea maşinilor, sunt controlate, apoi recondiţionate sau păstrate, spre a fi vândute la preţuri accesibile. Iar o gamă cât mai largă de piese aduce mai mulţi potenţiali clienţi. Totul, printr-o promovare cât mai bună, mai ales pe internet. În cei patru ani magazinul de piese auto provenite din dezmembrări a crescut văzând cu ochii. De la câteva rafturi într-o hală, acum mii de piese pentru mărci de maşini precum Audi, Volkwagen, Opel, Skoda, Seat şi Smart, pleacă zilnic către clienţi fie prin vânzarea directă la sediul firmei, sau prin intermediul firmelor de curierat, fie că e vorba de elemente de caroserie sau de partea de mecanică.  A ajuns să aibă clienţi fideli nu doar pe plan local, ci în toată ţara, care îl caută ori de câte ori au nevoie de o piesă de schimb şi îl recomandă mai departe. Administratorul afacerii cu piese auto provenite de dezmembrări spune că cea mai bună reclamă şi-a făcut-o prin calitatea serviciilor oferite. „Mi-am asumat de la început că în primii ani nu poţi să vorbeşti de profit, ci fiecare ban este reinvestit în marfă de calitate. Dintr-o maşină se vinde aproape orice şi facem tot posibilul ca toţi clienţii să fie mulţumiţi. Cei mai mulţi dintre ei preferă să cumpere o piesă din dezmembrări, dar originală şi care îşi va face treaba câţiva ani buni, decât să plătească aceeaşi sumă sau chiar mai mult pe o piesă aftermarket, care, deşi nouă, există riscul să se deterioreze foarte rapid. Achiziţionăm autoturismele din străinătate şi nu luăm nimic la întâmplare. Nu vindem piese netestate, nu vindem piese care nu mai sunt bune decât de aruncat la fier vechi. Oferim calitate pentru că am ştiut încă de la început că cea mai bună reclamă o vom face prin recomandarea clienţilor şi am mizat foarte mult pe acest lucru. Şi ştiu că am reuşit acest lucru atunci când mă sună oameni, poate din celălalt capăt al ţării, ca să îmi mulţumească pentru seriozitate, sau ca să comande şi altceva. Am avut câteva comenzi chiar şi de la români stabiliţi în străinătate. Pentru o afacere aflată la început de drum, e mare lucru, Asta înseamnă că mi-am atins obiectivul”, afirmă tânărul craiovean.

 

Următorul plan: un service auto

Pentru că nu puţini au fost clienţii care au solicitat şi montaj atunci când au achiziţionat piesele pentru maşină, craioveanului i-a mai venit încă o idee de afacere, pe care a şi început, încet-încet, să o pună în practică: construirea unui service auto. Momentan, a fost ridicată doar hala în care se va desfăşura activitatea, dar în viitorul apropiat administratorul firmei intenţionează să achiziţioneze echipamentele necesare şi să înceapă procedura de autorizare. În succesul celor două afaceri are mare încredere, o singură problemă îl frământă: lipsa forţei de muncă. „În toţi aceşti ani de când mă ocup de dezmembrări auto am avut foarte multe cereri de la clienţi care şi-ar fi dorit să aducă maşina defectă aici, iar noi să montăm piesa şi să plece abia după ce problema este rezolvată. Aşa a apărut ideea ridicării unui service auto. Sunt două afaceri care au foarte mare legătură între ele, practic, merg mână în mână. A venit vremea să ne dezvoltăm şi fi fost păcat să nu profit de această oportunitate. Construcţia este deja ridicată si sper ca în viitorul apropiat o să reuşim să achiziţionăm echipamentele şi să luăm toate autorizaţiile necesare. Aşa cum spuneam şi la început pentru mine «nu există nu pot, există doar nu vreau»”, a conchis Mareş Vladu.

 

Dacă v-a lăsat maşina în drum, v-a căzut motorul, vi s-a îndoit capota, sau v-aţi spart un far, magazinuş de piese auto provenite din dezmembrări , vă aşteaptă cu o gamă variată de piese pentru mărci de maşini precum: Audi, Volkwagen, Opel, Skoda, Seat şi Smart. Unde îl găsiţi? Pe centura de Nord a Craiovei, la intrarea în localitatea  Şimnicul de Sus.

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.