Actualitate
Cum să organizezi un eveniment de succes?

Organizarea unui eveniment fie că este vorba de nuntă, botez, eveniment corporate, concert, festival, bal de boboci, banchet de absolvire, conferinţa etc presupune înainte de toate respectarea legislaţiei în vigoare.  Un eveniment presupune să planifici cu atenţie şi răbdare fiecare element constituent al acestuia. Trebuie să ştii că un eveniment de succes nu se face peste noapte. E drept, ideea de eveniment poate apărea brusc, dar planificarea şi dezvoltarea acestuia sunt procese de lungă durată.

Înainte să vă gândiţi cum să vă organizaţi evenimentul, trebuie să aveţi o viziune foarte clară cu privire la motivul pentru care vreţi să creaţi acest eveniment, precum şi dacă sunteţi în măsură să-l organizaţi singur sau vă trebuie îndrumare de specialitate. 
Pentru a te numi organizator de evenimente trebuie să deţii o licenţă în acest sens, licenţa ce se obţine în urma unor cursuri de formare profesională şi ulterior înscrierea companiei voastre în “Registrul instituţiilor şi companiilor de spectacole sau concerte” ce este administrat de compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor.  Acest registru este accesibil de oriunde pe site-ul www.RegistrulArtelor.ro şi vă poate ajuta cu uşurinţă să vedeţi dacă firma sau instituţia cu care doriţi să lucraţi este sau nu înscrisă. 
Căutând în registru pe site-ul mai sus menţionat , registru ce a fost actualizat pe data de 16 Septembrie 2019, după numele oraşului nostru am descoperit că în Craiova la categoria “Instituţii de spectacole sau concerte” se regăsesc: Ansamblul Folcloric “Maria Tanase”, Teatrul Liric “Elena Teodorini”, Filarmonica “Oltenia”, Teatrul de Copii şi Tineret “Colibrii” şi Teatrul Naţional “Marin Sorescu”. În concluzie instituţiile statului ce se ocupă de organizarea de evenimente au efectuat demersurile necesare şi s-au înscris în acest registru on-line.
Supriza cea mare a fost la categoria “Companii de spectacole sau concerte” unde se regăsesc doar 4 companii: Royal Management Int SRL, Coffee Makers SRL, Habitat Craiova SRL şi Evenimente Ideale SRL. Deşi numărul de firme ce organizează tot felul de evenimente în Craiova este mult mai mare se pare că acestea nu sunt incluse în acest registru aşa cum prevede legea.  Articolul 27 Paragraful 6 din Legea  Nr. 353 / 2007 menţionează “Companiile de spectacole sau concerte deja existente vor face demersurile necesare pentru înscrierea în Registru, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului culturii şi cultelor prevăzut la alin. (4); companiile de spectacole sau concerte nou-înfiinţate vor face demersurile necesare pentru înscrierea în Registru, în termen de 60 de zile de la data înfiinţării.” 
Multe din companii spun că este de ajuns faptul că sunt înscrise la Registrul Comerţului cu unul din următoarele coduri CAEN:  9329 - Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a.”; 932 – “Alte activităţi recreative şi distractive”; 8230 - “Activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor”; 923: - “Servicii de divertisment”; 9002 – “Activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole)” etc. Aceste coduri CAEN sunt necesare, dar nu suficiente pentru că la Registrul Comerţului este specificat faptul că: “Neobţinerea autorizaţiilor conduce la aplicarea de amenzi şi chiar la sancţiuni de închidere a societăţii.”

Dacă indeplinti toate criteriile legislative mai sunt doar 10 paşi pe care trebuie să îi urmaţi pentru a organiza un eveniment în cadrul căruia totul să iasă perfect:
1. Stabiliţi scopul final al evenimentului
2. Identificaţi publicul-tinta din cadrul evenimentului
3. Creaţi-vă o echipă cu care să lucraţi în vederea organizării evenimentului
4. Stabiliţi-vă bugetul
5. Faceţi un research cu privire la locațiile în care ar putea avea loc evenimentul
6. Alegeţi o dată şi o oră la care să se desfăşoare evenimentul
7. Angajaţi o firmă ce se ocupă de organizare, un fotograf și un DJ
8. Invitaţi persoanele din grupul-tinta la eveniment
9. Creaţi o strategie de promovare a evenimentului (online şi offline)
10. Monitorizaţi şi controlaţi timpul şi costurile
Drept urmare vă sfătuim să vă gândiţi din timp la toate detaliile pe care ar trebui să le cunoaşteţi atunci când vă doriţi organizarea unui eveniment de succes şi mai ales la ce colaborări realizaţi cu partenerii angrenaţi în desfăşurarea şi implementarea acestuia. Şi pentru că toamna se număra bobocii, iar toate oraşele din ţară celebrează în acesta perioada venirea celor mai frumoşi tineri în băncile liceelor sau facultăţilor, spunem că e vremea evenimentelor pline de euforie şi exuberanta specifică tinerilor. Evenimentele reprezintă momente de bucurie atât pentru organizatori cât şi pentru clienţi sau publicul larg, dar acestea trebuie realizate înainte de toate printr-un plan foarte bine pus la punct, apoi puse în scenă şi implementate. În concluzie organizarea unui eveniment trebuie planificat din timp astfel încât toate detaliile să fie puse la punct şi să nu vă scape nimic esenţial care să asigure succesul evenimentului.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.