Actualitate
Costel Alexe: Dacă nu luăm măsuri, sudul României va deveni un deșert

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a fost prezent astăzi în localitatea Mârșani din judetul Dolj, unde a inspectat perimetrul de ameliorare de 1200 de hectare, un proiect executat cu o investiție de aproape 24 de milioane de lei.

Pădurea de 6 milioane de arbori este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a execut vreodată în România și, prin care, a fost încetinită extinderea deșertului din zonă. “Avem soluții prin care să ținem piept extinderii deșertului în Oltenia. Și trebuie să le aplicăm cât mai repede mai ales că 60% din locuitorii Olteniei lucrează în agricultură, iar 1000 de ha de solurile fertile sunt înghițite anual de deșert. Pădurea Mârșani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a făcut vreodată în România și, prin care, a fost încetinită extinderea deșertului de aici. Aceasta a fost finanțată integral de Ministerul Mediului și a fost implementată prin Garda Forestieră Ramnicu Vâlcea. Însă, proiectul trebuie multiplicat. Altfel, in mai puțin de 50 de ani, întreaga Oltenie riscă sa fie acoperită de nisipuri”, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pe lângă proiectul din Mârșani, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a investit 20 de milioane de lei și la Daneți, unde au fost împădurite de la zero 1.000 de hectare. De asemenea, 1,2 milioane de lei au fost investiți la Ostroveni, unde au fost stabilizate 82 de hectare nisipoase. În județul Olt au fost împădurite 610 hectare la: Urzica (280 hectare), Vădăstrița (50 hectare), Ștefan cel Mare (200 hectare), Dobrun (80 hectare).

“Am spus de mai multe ori: România are cel puțin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Dacă toate acestea ar fi împădurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. Însă, aici, în zona Olteniei,  efectul împăduririi celor 100.000 de hectare ar decide viața a altor sute de mii de hectare și a zeci de mii de locuitori. Avem bani pentru asta: 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare. Aștept o mobilizare a autorităților locale, dar și o determinare a proprietarilor privați din zonă. Toată lumea trebuie sa înțeleagă că nu mai e timp sa amânăm nimic. Așteptăm cât mai multe solicitări de finanțare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”,  a mai spus ministrul Costel Alexe.

Ministrul a mai precizat că din cauza schimbărilor climatice, viața oltenilor fin zonă a ajuns o loterie. 100.000 de hectare din județul Dolj sunt afectate de fenomenul deșertificării.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.