Actualitate
Codul galben de vreme geroasă pune în alertă autoritățile

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi seară un cod galben de vreme deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, valabil în toată ţara, până joi dimineaţă. Autoritățile județene sunt pregătite pentru a acorda ajutor persoanelor fără adăpost.

În intervalul 10 ianuarie, ora 21 - 12 ianuarie, ora 10, vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării, avertizează ANM. Astfel, minimele nocturne se vor situa în general între -17 şi -10 grade, iar maximele diurne vor fi negative.

Prin urmare, autoritățile locale au intrat din nou în alertă, având sub atentă supraveghere persoanele fără adăpost. “Noi avem în permanență pregătite paturi pentru zece persoane care nu au locuință. Cele zece locuri, cinci pentru femei și cinci pentru bărbați sunt ocupate încă de acum două săptămâni, dar am suplimentat numărul cu încă trei. Le asigurăm haine, mâncare, lichide calde, li se asigură acces la baie însă cei care părăsesc incinta căminului nu vor mai fi primiți înapoi’, a declarant Valentin Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova. De asemenea, și Asociația  “Vasiliada” are la un centru unde persoanele fără locuințe sunt așteptate să se adăpostească.  Capacitatea este de 52 de locuri, iar în prezent, în cadrul așezământului sunt cazate 75 de persoane. „Chiar dacă numărul standard de locuri disponibile este limitat, considerăm că este de datoria noastră să facem toate eforturile pentru a-i sprijini pe semenii noștri care nu au adăpost. Astfel, am decis  suplimentarea numărului de locuri, încercând să ajutăm cât mai multe persoane aflate în situație de risc din cauza temperaturilor foarte scăzute. Colegii mei sunt pregătiți să ofere acestor persoane, pe lângă cazare, și trei mese calde pe zi, produse pentru igienă, haine curate, iar după caz, consiliere socială și psihologică” a spus pr. Adrian Stănulică, Președintele Asociației Vasiliada.

 

Polițiștii au suplimentat echipajele

Conducerea Inspectoratului de poliție al Județului Dolj a decis, imediat după emiterea primei avertizări de ninsoare și vreme rea ca numărul echipajelor de poliție să fie suplimentate. “Numărul echipajelor de ordine publică a fost suplimentat cu alte 36 filtre, fiind amplasate în zonele unde în anii precedenți au fost probleme. Cu ajutorul echipelor suplimentare s-au închis tronsoanele de drum cu probleme, polițiștii fiind în permanentă legătură cu reprezentanții comandamentului de iarnă constituit la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltenia. S-a urmărit identificarea persoanelor fără adăpost, unele dintre acestea fiind găsite în diverse scări de bloc de echipele de siguranță publică de pe raza municipiului Craiova”, a declarat agent șef adjunct Amelia Barbu, lucrător în cadrul biroului de presă al IPJ Dolj.

 

CASETĂ

Olt: Cinci trenuri de pe ruta Caracal-Corabia, anulate din cauza ninsorii

Cinci trenuri care circulă pe ruta Caracal-Corabia au fost anulate, miercuri dimineaţa, din cauza ninsorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma ninsorii, în judeţul Olt, s-a aşezat un strat nou de zăpadă de circa 10 centimetri. Potrivit informaţiilor Comandamentului Judeţean de Situaţii de Urgenţă (CJSU), nu sunt localităţi nealimentate cu energie electrică şi nu sunt drumuri închise sau restricţionate, însă se circulă în condiţii de iarnă. Singura problema este legată de transportul feroviar. „Ruta Caracal-Corabia este închisă astăzi, din cauza precipitaţiilor, şi au fost anulate cinci trenuri care circulă pe relaţia asta. Este vorba despre trenurile Regio 9061, 9062, 9063, 9064, 9065, 9066, care circulă pe ruta Caracal-Corabia şi retur. Acestea sunt anulate”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CJSU.

 

CASETĂ

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea -  recomandări  pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem câteva recomandări generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnăviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

Evitaţi expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degerăturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru că nu păstrează  căldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitaţi eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

Asiguraţi-vă  hidratarea corespunzătoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

Folosiţi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel puţin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmaţi corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensării unor boli grave.

 În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeţi la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcându-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

NU folosiţi aragazul pentru încălzirea locuinței.

Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o călătorie pentru a evita eventualele  surprize.  

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.