Actualitate
Cartofii de Călărași, pe piață în cateva zile

Primii cartofi românești din comuna doljeană Călărași vor ajunge în cateva zile pe tarabe. Localnicii cultivă de ani de zile cartofii timpurii și extratimpurii, dar din cauza zăpezii căzută acum cateva săptămâni, oamenii se plang că plantele au fost afectate, iar recoltarea întârziată, chiar și cu zece zile. De câțiva ani, producătorii s-au organizat într-o cooperativă și speră ca de acum înainte să nu mai aibă probleme legate de piața de desfacere.

 

Fermierii din localitatea doljeană Călărași au început recoltarea cartofilor noi. Producția de la cele peste 300 de hectare cultivate doar cu cartofi vor ajunge în zilele urmatoare în piețe. Anul acesta, producătorii locali estimează că un kilogram din aceste legume va ajunge să se vândă cu 7-8 lei. Totuși, din cauza zăpezii căzută acum câteva săptămâni oamenii se plâng că plantele au fost afectate, iar recoltarea întârziată, chiar și cu zece zile. 

 

Printre cei norocoși o găsim pe doamna Florentina. Femeia a cultivat cartofi pe o suprafață de 80 de arii, în solarii. Doamna Florentina  spune că este mulțumită și spune că zilele urmatoare va mai aduce pe piață alte 3 tone de cartofi noi.  
Florentina Gheorghita - fermier - "Mulțumim lui Dumnezeu că a fost bine. Ne-a ajutat și prețul".
Și domnul Costel va începe recoltarea peste două zile. Bărbatul a cultivat, anul acesta, un câmp cu aproximativ 6 mii de metri pătrați cu cartofi și se aștepta să strângă până la 15 tone. Cu toate acestea, fermierului îi este teamă că va rămâne cu marfa nevândută și nu își va recupera investiția. Singura speranță a acestuia de a mai face profit este să exporte la polonezi, așa cum facea în anii trecuți, dar acum, cu epidemia de coronavirus nici ăsta nu mai este un lucru sigur.
Costel  Gaulea - fermier – "investițiile sunt foarte mari, de exemplu, panza costă 9 milioane… e foarte greu de noi care vrem să facem ceva, plus polonezii zic că vin cu tirurile….dacă mergem spre magazinele mari sau mercado nu interesează pe nimeni". Producția de la cei care au cultivat cartofi  în solarii a depășit 20 de tone. 

Tudor Ion – inginer la Camera Agricolă – "ei sunt mult mai întârziați un pic față de anul trecut… producția sper să fie bine… două săptămâni, plus a fost producția foarte bună la solarii , a depășit 20 de tone pe hectar".

Doljenii din Călărași se laudă că producția lor este una bio și nu folosesc niciun fel de chimicale. Cartoful de Călărași are un gust bun și este ideal pentru supe sau mancare de cartofi. De asemenea, datorită solului și temperaturilor bune din această iarnă, localnicii se laudă cu prima recoltă de cartofi din țară

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.