Actualitate
Bugetare participativă-proiectele cetățenilor, votate de craioveni

Craiovenii pot alege ce proiecte să fie implementate în oraș, după ce Primăria Municipiului Craiova a decis să introducă pentru prima oară Bugetul Participativ. Proiectele depuse de cetățeni au fost evaluate de autorități, iar în final au fost selectate 39 de inițiative care pot fi votate printr-o platformă online, până pe data de 23 ianuarie 2020. Cele câștigătoare urmează sa fie finanțate și implementate de Primăria Craiova. Bugetul total alocat procesului de Bugetare Participativă este de 200.000 Euro.

Edilii spun că iniţiativa are ca principal scop implicarea cetățenilor municipiului Craiova într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Domeniile de activitate din care au fost alese proiectele au fost: infrastructură stradală, amenajare spații verzi și locuri de joacă, mobilitatea, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare spații publice, cultură, asistență social, sănătate sau digitalizare. Proiectele selectate vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Craiova și implementate prin grija aparatului de specialitate al primarului iar inițiatorii vor fi invitați să observe procesul de implementare al proiectului. Durata contractuală maximă de implementare considerată pentru proiectele câștigătoare este de cel mult doi ani. ”Proiectul meu constă în amplasare de mai multe pubele pe spațiul public din Craiova care să includă și scrumiere. Cred că ideea mea va avea succes, în momentul de față, am 50 de voturi și sunt pe locul trei”, spune Andrei Pătru, inițiator proiect. Tânărul de 30 de ani spune că doar dacă te implici poți să aduci o schimbare și este încrezător că proiectul său va fi votat. Cu toate acestea, Andrei Pătru și-ar dori ca astfel de proiecte să fie mai bine mediatizate. Craiovenii sunt încântați că au posibilitatea să se implice. "Au fost foarte,  foarte multe proiecte. Pentru noi a fost surprinzător de plăcut faptul că cetățenii au cuplat la acest proiect, la această noutate. Este un lucru care se întâmplă pentru prima dată în Craiova. Perioada de votare se va finaliza pe 23 ianuarie. Atunci vom ști câștigătorii și vom trece la derularea lor. Sunt proiecte care ne privesc pe toți și au un impact foarte mare din punct de vedere social", a declarat edilul Craiovei, Mihail Genoiu. Proiectele pot primi maximum 50 de mii de euro pentru finanțare. Craiovenii vor putea vota unul dintre cele 39 de proiecte, pe platforma craiova.decid.ro, până pe 23 ianuarie. Lista cu proiectele câștigătoare va fi publicata pe 24 ianuarie. 

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.