Actualitate
Autoritățile, luate pe „nepregătite”. Nu de zăpadă, ci de coronavirus

Doi pasageri care au sosit seara trecută, din Italia, din zonele considerate în pericol sunt monitorizați de medicii de familie, supravegherea urmând să continue pe o perioadă de 14 zile, a anunțat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu. Deși anunță că situația este sub control, atât organizatoric cât și medical, starea celor doi nu este certă, conform autotităților, care până la ora prânzului nu știau dacă cei doi prezintă sau nu simptome de infectare. De asemenea, autoritățile nu au o situație clară a rezervelor materialelor de protecție, măști, mânuși sau pelerine.

Identificarea suspecților de coronavirus se face prin două metode: dacă o persoană prezintă simptomele specifice unei gripe și dacă vine din localitățile aflate în carantină, din Italia. Pasagerii care vin din astfel de zone, pot fi identificați, conform unei proceduri standard la nivel național, după ce li se dă un chestionar pe care sa îl completeze cu destinația de unde vin și unde vor locui pe perioada șederii. Numai că, Dan Narcis Purcărescu susține că Prefectura nu are niciun cadru legal de a sancționa o persoană care minte în declarația pe propria răspundere. Doar cei de la DSP îl pot sancționa printr-o amendă, dar nici Ștefan Popescu nu știa nici care ar putea fi cuantumul maximum al amenzii.

Autoritățile spun că, în eventualitatea unei carantine, doljenii vor putea ajunge în campusul din localitatea Bechet, care poate găzdui 175 de persoane, dar și la Craiova, într-o locație cu o capacitate de circa 50 de paturi. Locația din Craiova nu poate fi dezvăluită pentru a nu crea isterie în rândul cetățenilor, a declarat prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu. Reprezentantul guvernului în teritoriu a mai declarat ce măsuri organizatorice au fost luate de autorități pentru a monitoriza persoanele care vin din străinătate. Astfel, la toate punctele de frontieră din județ, la cele trei puncte de frontieră din județ, Aeroportul Internațional Craiova, Bechet și Calafat, cei care intră în țară vor completa un chestionar, care este o procedură standard la nivel național, conform prefectului. De asemenea, medicii vor face triaj epidemiologic, la Aeroport, personal medical din Craiova, la Bechet, medicii spitalulului din Dăbuleni, iar la Calafat, echipele spitalului din aceeași localitate. Dacă va fi confirmat un caz de coronavirus în Dolj, pacientul va fi redirecționat către unul dintre spitalele din Timișoara, Iași, București sau Cluj.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.