Actualitate
AJOFM Dolj: Sprijinirea tinerilor inactivi NEETs în vederea accesului pe piața muncii

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj participă, alături de celelalte agenții județene pentru ocuparea forței de muncă din țară, la implementarea proiectului INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Beneficiarul acestui proiect este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială sunt parteneri.

Obiectivul general al proiectului este creșterea numărului de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Training) înregistrați la Serviciul Public de Ocupare în vederea furnizării de măsuri personalizate de sprijin (oferte de locuri de muncă, reintegrarea în sistemul educațional, participarea la cursuri de formare profesională,scheme de ucenicie și stagii pentru absolvenții de învățământ superior).

Categoria tinerilor NEETs include tineri cu vârsta între 16-24 ani, care nu au reușit să se integreze pe piața muncii din diverse motive (lipsa oportunităților de ocupare, lipsa competențelor cerute pe piața muncii) și care nu sunt cuprinși în programe de educație și formare.

În cadrul proiectului sunt vizați, în special, tinerii cu nivel scăzut de competențe și care au dificultăți în a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificați, cel puțin 160.000, la nivel național, vor fi înregistrați la SPO și vor beneficia de informare și consiliere profesională, inclusiv de profilare, iar după această etapă vor fi îndrumați către măsura activă de care au nevoie sau către alte servicii (Programul Național ”A Doua Șansă” – Ministerul Educației Naționale, servicii de asistență socială).

Identificarea tinerilor NEETs inactivi este necesară întrucât cei mai mulți dintre aceștia nu au acces la informații și nici nu știu să le caute. În prezent, ei nu vin din proprie inițiativă către SPO, în vederea înregistrării, însă experiența proiectelor deja derulate arată că apropierea de ei este fundamentală pentru atragerea lor în orice programe viitoare, întrucât anulează și blocajul generat de mijloacele financiare reduse sau inexistente pentru mulți dintre ei, necesare pentru a ajunge la SPO.

Proiectul își propune să ”revitalizeze” rețeaua de sprijin pe care SPO o are deja împreună cu autoritățile publice locale sau să propună noi modele/protocoale de colaborare, inclusiv prin activarea voluntariatui la nivelul comunității respective în procesul de identificare,mobilizare și înregistrare a tinerilor NEETs.

Astfel, va exista o colaborare strânsă între SPO și autorități locale, servicii de asistență     socială, școală, servicii medicale, mediatori comunitari, ONG-uri implicate în activități   destinate tinerilor și / sau asistenței sociale comunitare.

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.